Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili dvě loupežná přepadení

JIHLAVSKO: Muž přepadl mladistvou dívku, hernu a vloupal se do prodejny 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, který se dopustil dvou loupežných přepadení a dále se vloupal do prodejny. K jedné loupeži došlo letos v únoru v Jihlavě a obětí přepadení se stala sedmnáctiletá dívka. Dalším cílem pachatele byla jihlavská herna, kde se pod pohrůžkou použití střelné zbraně zmocnil finanční hotovosti. Poslední prokázanou trestnou činností muže je vloupání do prodejny na konci března, kde způsobil škodu přes 120 tisíc korun. Kriminalisté muže zadrželi. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání a na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.
 
Dopadnout pachatele se podařilo na základě intenzivní a důkladné operativní činnosti kriminalistů. „Při pátrání po pachateli a při prokazování spáchaných trestných činů bylo důležité zejména pečlivé zajišťování a vyhodnocování nalezených stop, které po pachateli na místě činu zůstaly,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, při provedené rekognici přepadená dívka muže bezpečně poznala.
Při prověřování případů se kriminalistům postupně dařilo získávat poznatky, které je přivedly až k podezření, že se trestné činnosti dopustil mladý muž z obce na Jihlavsku. Mladík ale nebyl kontaktní a začal se trestnímu řízení vyhýbat. Policisté po něm vyhlásili celostátní pátrání. Na konci minulého týdne získali kriminalisté poznatek, kde se muž nachází a následně ho před půlnocí se souhlasem státního zástupce zadrželi. Zadrženého muže poté umístili do policejní cely.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání jednadvacetiletého muže. „Byl obviněn ze spáchání dvojnásobného zvlášť závažného zločinu loupež a přečinů krádež, poškození cizí věci a neoprávnění opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ uvedl komisař Pavel Krčál s tím, že se jedná o muže, který se již v minulosti dopouštěl zejména drogové trestné činnosti.
 
V sobotu 25. února v noci obviněný muž přepadl mladistvou dívku. Po čtvrté hodině šla dívka po chodníku na ulici Jiráskova. U prodejny k ní muž přistoupil, chytil její kabelku, kterou se pokusil dívce vytrhnout. To se ale útočníkovi přes aktivní odpor poškozené nepodařilo a o kabelku se začali přetahovat. Dívku muž strčil a na trávě povalil na zem. Poškozená volala o pomoc, a proto jí útočník zakryl ústa. Dále se snažil dívce vytrhnout z ruky mobilní telefon. „V tu chvíli běželi k místu přepadení dva náhodní kolemjdoucí, kteří uslyšeli dívčino volání o pomoc. Pachateli se podařilo dívce vytrhnout z ruky kabelku a z místa utekl směrem k městskému vlakovému nádraží,“ popsal npor. Pavel Krčál. Jak dále dodal, muži, kteří na místo přepadení přiběhli, se ještě snažili pachatele dohonit, to se jim ale nepodařilo. V kabelce měla dívka uloženou peněženku, kosmetiku, klíče a další věci. Mladistvá utrpěla při přepadení zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici. Kriminalisté po spáchaném zločinu místo činu, jeho široké okolí a místo útěku pachatele důkladně prohledali a podařilo se jim mimo jiné nalézt odhozenou dívčinu kabelku s většinou věcí.
K loupežnému přepadení herny na ulici Benešova v Jihlavě došlo na začátku srpna loňského roku v noci. Kolem druhé hodiny vstoupil maskovaný mladý muž do herny, přistoupil k obsluze baru a pod pohrůžkou použití pistole požadoval se slovy "peníze" vydání finanční hotovosti. Zbraň držel v ruce a mířil s ní na hruď ženy. Obsluha mu z důvodu obavy o svůj život a zdraví vydala finanční hotovost. Při odchodu vzal pachatel ještě mobilní telefon patřící ženě.
Vloupání do prodejny se mladý pachatel dopustil letos poslední týden v březnu v noci z úterý na středu. Po vypáčení vstupních dveří se dostal do prodejny na ulici Čajkovského v Jihlavě. Z pokladny odcizil finanční hotovost a další věci vzal z prostoru prodejny. Krádeží způsobil mladý muž škodu téměř 120 tisíc korun. Další škoda přes pět tisíc korun vznikla majiteli poškozením.
 
„Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby. Následně ho policisté eskortovali do věznice,“ doplnil komisař Pavel Krčál.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. dubna 2012
 

vytisknout  e-mailem