Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili krádeže kovového materiálu

TŘEBÍČSKO: Škodu téměř sto tisíc korun způsobila šestice pachatelů 

Třebíčští kriminalisté objasnili krádeže kovového materiálu, kterých se dopouštěla početná skupina pachatelů. Šest mužů, mezi nimiž je i otec se synem, se dopouštěli krádeží různých kovových materiálů uskladněných v objektech nebo areálech nacházejících se na odlehlejších místech. Cílem pachatelů bylo odcizený kovový materiál prodat a získat tak peníze. Při pěti krádežích způsobili škodu téměř sto tisíc korun, většinu odcizených věcí se ale policistům podařilo zajistit.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání pěti mužů ve věku od dvaceti do sedmapadesáti let, s výjimkou jednoho byli všichni již v minulosti odsouzeni za předchozí spáchanou trestnou činnost, někteří i opakovaně. Jeden z pachatelů byl pro různorodou trestnou činnost soudně trestán už čtrnáctkrát a další dokonce dvaadvacetkrát. Všech pět pachatelů bylo obviněno ze spáchání přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. Čtyřiačtyřicetiletý muž je trestně stíhán ještě navíc pro spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť řídil opakovaně vozidlo, i když to má rozhodnutím městského úřadu zakázáno. Šestý pachatel, sedmnáctiletý mladík, byl obviněn ze spáchání provinění krádeže.
 
Pachatelé krádeže páchali vloni v době od srpna do října, a to na různých místech Třebíčska. Kovový materiál odcizil v Jaroměřicích nad Rokytnou, Moravských Budějovicích, v obcích Radkovice, Litohoř a Ohrazenice. Krádeží se dopouštěli v různém složení, nejvíce však ve čtyřech.
Na začátku srpna se čtyři z obviněných mužů vloupali do areálu společnosti v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde odcizili volně uložené nerezové profily v hodnotě nejméně patnáct tisíc korun. Na přelomu srpna a září odvezli tři pachatelé z obce Ohrazenice jednořadý diskový podmítač a sazeč brambor za traktor o celkové hmotnosti téměř dvě tuny v hodnotě přibližně deset tisíc korun.
Škodu téměř pětatřicet tisíc korun způsobili tři z obviněných mužů v obci Radkovice v první polovině září. Vloupali se do areálu společnosti, kde odcizili uskladněný materiál o celkové hmotnosti přes 700 kilogramů. Jednalo se o sady ocelových forem, sady forem na základy a vnitřní formy na základy. Odcizený materiál poté prodali ve výkupně za částku necelých 3 500 korun.
V říjnu tři z pachatelů kradli kovový materiál v Moravských Budějovicích a v obci Litohoř. V prvním případě vnikli muži před půlnocí do oploceného areálu společnosti na ulici Mexická, kde vnikli do skladu, ze kterého odcizili přes čtyřicet železných dílů uloženého demontovaného paletového regálu, stovky kusů spojovacích rohů, šroubů a matic a téměř dva tisíce kusů podložek pro šroub. Krádeží způsobili škodu přes třicet tisíc korun. Následující den v noci se všichni tři vydali do obce Litohoř, kde z volně přístupného areálu mysliveckého sdružení odcizili klec na převoz pernaté zvěře, drátěné pletivo, ocelové plechy a další věci.
Většinu odcizených věcí se kriminalistům podařilo zajistit, a to jak přímo u pachatelů tak ve výkupnách, a následně kovový materiál předali zpět majitelům. Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. ledna 2014

vytisknout  e-mailem