Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kriminalisté objasnili krádeže luxusních vozů v Rakousku

KRAJ: Za loňský rok zajistili vozidla za více než 21 milionů korun. 

 

Dalším úspěchem skončila spolupráce českých a rakouských policistů na poli závažné majetkové trestné činnosti. Díky spolupráci orgánů činných v trestním řízení se podařilo zadržet muže z České republiky, který se podílel na krádežích luxusních vozů v Rakousku. Kriminalisté z Bezpečnostního ředitelství Dolního Rakouska předali svým kolegům z jihomoravské policie operativní informaci, že v jedné z obcí na Brněnsku bydlí pětačtyřicetiletý muž, jenž v garáži svého domu ukrývá několik luxusních vozidel, které byly odcizeny na území Rakouska. Při následně provedené domovní prohlídce kriminalisté na natipovaném místě objevili vozidla BMW M3, BMW X5 a BMW X6 – hodnota vozidel přesahovala sedm milionů korun a všechna byla odcizena ve Vídni. U jednoho z nich už byl pozměněn VIN kód. Na místě zajistili i další dva vozy – BMW X5 a Škodu Superb, u kterých byly pochybnosti o jejich původu. Podezřelý muž sice policistům tvrdil, že o tom, že by vozidla pocházela z trestné činnosti, nemá tušení, za své však mluví skutečnost, že u něj při domovní prohlídce bylo nalezeno značné množství klíčů k vozidlům BMW, Porsche a Mercedes, rozložené zámky k vozidlům, řídící jednotka, patice na čipy a další předměty pocházející z demontovaných automobilů. Podezřelého muže vyšetřovatel obvinil ze zločinu podílnictví, za který trestní zákoník stanoví až osmiletý trest odnětí svobody.
 

Jen za loňský rok se jihomoravským kriminalistům podařilo zajistit celkem 13 vozidel BMW, která byla odcizena na území Rakouské republiky. Jejich celková hodnota přesahuje 21 milionů korun.

Kromě spolupráce po linii závažné majetkové trestné činnosti už třetím rokem funguje česko-rakouský kriminalistický Mikroteam, jehož členové z kriminální policie Územních odborů Břeclav a Znojmo se pravidelně každý měsíc scházejí se zástupci rakouské policie s územní působností pro příhraniční okresy spolkové země Dolní Rakousko. K setkání dochází v prostorách Centra policejní spolupráce Mikulov-Drasenhofen.

 

mjr. Petra Vedrová, 23.1.2012

Odkazy do noveho okna

klíčky

klíčky 

Detailní náhled

pomůcky

pomůcky 

Detailní náhled

zajištěná vozidla

zajištěná vozidla 

Detailní náhled

zajištěné vozy

zajištěné vozy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem