Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili krádeže v bytových domech

TŘEBÍČSKO: Muž využíval toho, že se mu podařilo odcizit klíče 

Třebíčským kriminalistům se podařilo objasnit krádeže, ke kterým docházelo v bytových domech v Třebíči. Pachatel využil toho, že se mu podařilo odcizit klíče, poté do domů opakovaně vnikl a dopouštěl se zde krádeží. Dvacetiletý muž z Třebíče byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů.
 
Pachatele se kriminalistům podařilo dopadnout na základě velmi dobrého operativního šetření. Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti zadrželi a na základě shromážděných důkazů následně policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání. „Dvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž je recidivista, který byl v minulosti již opakovaně soudně trestán. Vloni v září byl za majetkovou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do roku 2016. I přesto, že byl muž ve zkušební době podmíněného odsouzení, dopouštěl se i potom dalších krádeží.
 
Muž je obviněn z toho, že v polovině loňského října vstoupil v odpoledních hodinách bez použití násilí do panelového domu v blízkosti centra města. Odcizil klíče, které byly umístěné v zámku venkovní strany zavřených dveří jednoho z bytů. Obyvatel bytu v té době na chvíli odešel do jiné části domu a klíče si zanechal ve dveřích. Do bytu obviněný muž nevnikl a odešel. V následujících několika dnech se do domu ale za použití odcizených klíčů opakovaně vloupal a dopouštěl se krádeží. Pachatel vždy vnikl do bytového domu za použití odcizených klíčů a ve sklepních prostorách se vloupával do sklepních kójí. Odcizil papírovou krabici s půllitry, sklenice se zavařenými ovocnými kompoty a ze třetí sklepní koje si odnesl vrtačku, batoh, kabely a transformátor. Majitelům nevznikly vysoké škody, ve všech případech se jednalo o částky v řádech stovek korun.
Dále obviněný muž v první polovině loňského října odcizil večer ze zámku venkovní strany vchodových dveří panelového domu v části Horka-Domky svazek klíčů. Klíče v zámku zapomněla obyvatelka jednoho z bytů. Po dvou dnech se muž k domu v dopoledních hodinách vrátil a odemkl si dveře do bytu  poškozené ženy. Místnosti prohledal a odcizil šperky a hodinky v hodnotě necelé čtyři tisíce korun. Dále v bytě vzal ještě další klíče, u kterých se domníval, že jsou od sklepa a mohl by je tak využít při další krádeži, což ale následně neudělal.
Odcizené věci se muž po krádeži snažil prodat, což se mu podařilo u šperků a takto získané peníze použil pro vlastní potřebu.
Po dopadení podezřelého muže kriminalisté zajistili odcizené hodinky a klíče, které následně předaly zpět jejich majitelům.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. ledna 2015

vytisknout  e-mailem