Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili loupež ve zlatnictví

ŽĎÁRSKO: Muž a žena se dopustili i dalších trestných činů 

Žďárským kriminalistům se podařilo objasnit případ loupeže ve zlatnictví z konce měsíce září letošního roku. Muž a žena z Brna se společně dopustili více skutků. Kriminalisté zahájili jejich trestní stíhání pro trestné činy loupež a krádež.
 
Pětadvacetiletý muž a sedmadvacetiletá žena jsou obviněni ze zločinu loupeže a přečinu krádeže. Muž se dvou skutků dopustil sám, další trestné činy spáchali oba formou spolupachatelství.
 
Poprvé muž kradl na začátku září v jedné restauraci v Brně, kde byl zaměstnán jako barman. Ve večerních hodinách tam odcizil dvě příruční pokladny s finanční hotovostí a způsobil škodu za téměř 35 tisíc korun. Další krádeže se muž dopustil 12. září ve zlatnictví na okraji Brna. V prodejně využil chvilkové nepozornosti prodavačky a vytrhl jí z ruky plato s vystavenými zlatými přívěsky. Poté z prodejny utekl. Majitel vyčíslil způsobenou škodu na 80 tisíc korun.
 
Další skutky už provedli oba obvinění společně. V úterý 24. září ve zlatnictví v Brně odcizili volně položené plato se zlatými řetízky v hodnotě 55 tisíc korun. V pondělí 30. září odpoledne se vydali do zlatnictví ve Žďáru nad Sázavou. Do prodejny vstoupila nejdříve žena a požádala prodavačku, aby jí ukázala zlaté řetízky. Když si řetízky zkoušela před zrcadlem, přišel do obchodu i muž. Přistoupil k prodejnímu pultu, rukou udeřil prodavačku přes její levou ruku a z té jí vytrhl plato s řetízky. Poté dvojice z místa utekla. S sebou odnesli šperky v hodnotě bezmála 340 tisíc korun. Posledního činu se dopustili ve čtvrtek 10. října odpoledne v prodejně šperků ve Znojmě, kde odcizili zlatý řetízek v hodnotě 21 tisíc korun, který si předtím nechali od prodavačky ukázat. Řetízek vzala žena, zatímco její komplic hlídal na ulici a při útěku jí otevřel dveře.
 
Celkem obvinění způsobili škodu převyšující půl milionu korun. Odcizené šperky postupně prodali na různých místech. Žďárští kriminalisté na základě vlastního operativního šetření dvojici dopadli a zahájili trestní stíhání. V současné době je žena stíhána na svobodě, muž byl vzat do vazby a je umístěn v brněnské vazební věznici. Oběma nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
23. října 2013

vytisknout  e-mailem