Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili loupežné přepadení

JIHLAVSKO: Pachatel přepadl na ulici cizince 

Kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele loupežného přepadení, ke kterému došlo na začátku listopadu v Jihlavě. Obětí loupeže se stal cizinec, který přišel při přepadení o mobilní telefon a peníze. Kriminalisté pachatele vypátrali a na začátku týdne podezřelého čtyřicetiletého muže zadrželi, následně byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu. Byl podán návrh na vzetí obviněného muže do vazby.
 
K loupežnému přepadení došlo ve čtvrtek 7. listopadu. Pachatel šel ve večerních hodinách po ulici Matky Boží, kde náhodně potkal jednatřicetiletého muže. Muže nejprve oslovil a poté ho fyzicky napadl. Následně mu pod pohrůžkou dalšího fyzického násilí prohledal oblečení a přepadenému muži vzal mobilní telefon a finanční hotovost. Poté pachatel z místa utekl a poškozený loupež oznámil na policii. Policisté zjistili popis pachatele a začali ho okamžitě v lokalitě hledat. Kriminalisté jihlavského územního odboru zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu, začali případ prověřovat a pátrat po pachateli. Na základě provedeného operativního šetření se jim následně podařilo zjistit jeho totožnost a v pondělí 25. listopadu muže důvodně podezřelého ze spáchání loupežného přepadení zadrželi. Podezřelého umístili do policejní cely a na základě shromážděných důkazů zahájili jeho trestní stíhání. „Čtyřicetiletý muž z Jihlavy byl obviněn ze spáchání zločinu loupeže. V minulosti byl muž již opakovaně pravomocně odsouzen, a to za majetkovou i násilnou trestnou činnost,“ řekl nprap. Mgr. Martin Hart, kriminalista oddělení obecné kriminality.  Jak dále dodal, byl podán návrh na vzetí obviněného muže do vazby.
 
Za spáchaný zvlášť závažný zločin loupeže hrozí pachateli trest odnětí svobody na dva až deset let.
 
 
V letošním roce došlo do konce října na Jihlavsku k 19 loupežím, z nichž se kriminalistům do současnosti podařilo téměř 80 procent případů objasnit. Ze spáchání zločinu loupeže bylo obviněno celkem 29 osob, z nichž je 12 recidivistů, 9 osob mladších osmnácti let a dvě ženy. Po pachatelích zbývajících loupežných přepadení kriminalisté dále intenzivně pátrají. V loňském roce došlo ve stejném období k 18 loupežím.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
27. listopadu 2013

vytisknout  e-mailem