Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili loupežné přepadení

JIHLAVSKO: Prodejní stánek přepadli dva mladiství chlapci 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo v druhé polovině ledna v Jihlavě. Cílem pachatelů se stal prodejní stánek. Kriminalisté oba pachatele zadrželi. Jedná se o mladistvé, kteří byli následně obviněni ze spáchání provinění.
 
K loupežnému přepadení došlo v neděli 22. ledna. Dva pachatelé vstoupili před sedmou hodinou večer do stánku s potravinami na ulici Březinova v Jihlavě. Oba měli obličej maskovaný kuklou. Jeden z pachatelů mířil na prodavačku krátkou střelnou zbraní. Svou hrozbu ještě zdůraznil tím, že pistoli natáhl a nabil ji. Na prodavačku pachatelé opakovaně křičeli "dej sem prachy". Žena jim z důvodu obavy o svůj život a zdraví vydala finanční hotovost několik tisíc korun. Peníze pachatelé vzali a z místa utekli. Poté bylo loupežné přepadení oznámeno na tísňovou linku 158. Ke zranění osob při loupeži nedošlo.
Po přijetí oznámení o spáchané loupeži, vyjely okamžitě na místo policejní hlídky a začaly po pachatelích na základě získaného popisu ihned pátrat. Nasazen byl také policejní psovod. Informaci o loupežném přepadení a popis pachatelů předali policisté také strážníkům městské policie. Místo činu ohledali kriminalističtí technici.
 
Dopadení pachatelů se jihlavští kriminalisté intenzivně věnovali. Prováděli operativní šetření a pečlivě vyhodnocovali veškeré získané poznatky a informace. Důkladné a systematické prověřování kriminalisty přivedlo až k podezření, že se loupežného přepadení dopustili dva mladíci. Mladistvé ve středu zadrželi a umístili do policejní cely. Spáchání loupežného přepadení se jim podařilo prokázat. Kriminalisté zjistili, že pistole, kterou mladíci při loupeži použili, byla plynová.  
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou mladíků. Mladiství byli obviněni ze spáchání provinění loupež,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jeden z mladistvých byl již v minulosti za násilnou trestnou činnost pravomocně odsouzen, loupež spáchal v době podmíněného odsouzení.
Po provedení nezbytných procesních úkonů byli oba obvinění mladíci ze zadržení propuštěni.
 
 
V době od začátku roku do konce dubna došlo na Jihlavsku ke dvanácti loupežím, z nichž se kriminalistům podařilo padesát procent objasnit. Na dopadení pachatelů ostatních loupežných přepadení kriminalisté intenzivně pracují. V loňském roce došlo v prvních čtyřech měsících k sedmi loupežím.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
25. května 2012

vytisknout  e-mailem