Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili loupežné přepadení

JIHLAVSKO: Mladá pachatelka je obviněna ze zvlášť závažného zločinu loupež 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo v druhé polovině ledna v Telči. Pachatelka se za použití násilí chtěla zmocnit kabelky, kterou nesla její majitelka v ruce, přepadenou ženu při loupeži zranila v obličeji. Kriminalistům se podařilo pachatelku vypátrat a na začátku tohoto týdne ji zadrželi. „Zahájili jsme trestní stíhání osmnáctileté ženy, která byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež,“ řekl por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality.  
 
K loupeži došlo v neděli 20. ledna v Telči. Kolem šesté hodiny večer šla pětačtyřicetiletá žena po ulici Masarykova, kde k ní zezadu náhle přiběhla pachatelka, která uchopila kabelku, kterou držela přepadená žena v ruce, a snažila se jí za použití fyzického násilí poškozené vytrhnout. Žena se aktivně bránila a kabelku udržela. Při přetahování pachatelka přepadenou ženu udeřila do obličeje. Pachatelce se kabelky zmocnit nepodařilo a následně z místa utekla. Přepadená žena utrpěla při loupeži zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření, dále jí vznikla škoda poškozením kabelky.
Ihned poté co policisté přijali oznámení o loupežném přepadení, vyjela na místo policejní hlídka a kriminalisté. Policisté zjistili popis pachatelky a začali po ní okamžitě v lokalitě pátrat. Místo činu ohledal a zadokumentoval kriminalistický technik, který také zajistil stopy. Kriminalisté provedli šetření a po pachatelce začali intenzivně pátrat. Podařilo se jim na základě operativního šetření a velmi dobré osobní a místní znalosti získat důležité poznatky k pachatelce a postupně zjistili totožnost mladé ženy podezřelé ze spáchání loupežného přepadení. Ženu, důvodně podezřelou ze spáchání zločinu, v pondělí 28. ledna kriminalisté zadrželi a převezli na oddělení policie v Jihlavě, kde byla umístěna do policejní cely. Kriminalisté shromáždili důkazní prostředky a zahájili trestní stíhání osmnáctileté ženy, která je obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež. Ke spáchání činu se doznala. Jedná se o ženu, která v minulosti ještě nebyla za spáchání trestného činu pravomocně odsouzena. Po provedení nezbytných procesních úkonů byla ze zadržení propuštěna a je stíhána na svobodě.
 
Za spáchání zvlášť závažného zločinu loupež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na deset let.
 
 
V letošním roce prověřovali kriminalisté na Jihlavsku již čtyři loupeže, jednalo se o přepadení herny, čerpací stanice, ženy a muže. Všechny loupeže se kriminalistům podařilo velmi rychle objasnit. U přepadené herny, čerpací stanice a ženy již byli pachatelé obviněni ze spáchání trestného činu. Při prověřování oznámení o přepadení muže, ke kterému mělo dojít v Jihlavě, kriminalisté následně zjistili, že si muž loupež vymyslel a případ odložili, neboť ke spáchání činu nedošlo.
Vloni došlo na Jihlavsku k 24 loupežím, z nichž se kriminalistům podařilo do této doby téměř 63 % případů objasnit, po pachatelích zbývajících loupeží intenzivně pátrají.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. ledna 2013 

vytisknout  e-mailem