Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili sérii krádeží

JIHLAVSKO: Muž se zaměřil na rekreační chaty a garáže 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit sérii krádeží, ke kterým došlo na přelomu roku na Jihlavsku. Cílem pětatřicetiletého muže byly převážně rekreační chaty a garáže. Spáchal celkem třináct krádeží a způsobil škodu za necelých 150 tisíc korun. Vloupání se dopustil většinou sám, pouze v jednom případě s ním čin spáchala osmadvacetiletá žena. Oba pachatelé byli obviněni ze spáchání trestných činů. Pětatřicetiletý muž je v současné době ve věznici, kde si odpykává trest za jinou trestnou činnost a dále je od února jihlavskými kriminality trestně stíhán ještě v souvislosti s dalšími spáchanými trestnými činy na úseku drog a majetkové kriminality. Kriminalisté tento týden rozšířili jeho trestní stíhání, případ dále vyšetřují.
 
Objasnit krádeže se kriminalistům jihlavského územního odboru podařilo velmi dobrým prověřováním, zejména operativní činností, kvalitní osobní a místní znalostí, precizním ohledáváním míst činů, důkladným zajišťováním a vyhodnocováním stop.
 
Na základě prověřování kriminalisté zjistili, že se pětatřicetiletý muž v době od loňského září do letošního ledna dopustil celkem třinácti krádeží, a to v Jihlavě, dalších obcích na Jihlavsku a v jednom případě na Havlíčkobrodsku. „Muž se vloupal většinou do rekreačních chat a garáží, do některých objektů i opakovaně, a odcizil prakticky cokoli, u čeho předpokládal, že to lze zpeněžit,“ přiblížil por. Mgr. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality. Mezi odcizenými věcmi jsou nářadí, motocykly, stavební materiál, ale také například postel, sazenice stromků, závěsy či ubrusy.
Po vloupání do jedné z garáží vyměnil obviněný muž zámek, aby se na místo mohl vrátit, uskladněné věci odvážet postupně a další krádeže si tím zjednodušit, to mu také nejprve vyšlo, poté ale majitel opět zámek vyměnil a když se muž ke garáži vrátil potřetí, zámek překonal za použití násilí a odvezl si veškerý uskladněný stavební materiál. Muž dále odcizil třeba také vozidlo, které následně prodal k likvidaci, a při další krádeži vytrhal desítky sazenic stromků.
Muž dále při trestné činnosti řídil automobil a dopravoval se na místa krádeží, i když má soudem uložený zákaz řízení vozidel.
Odcizené věci se po krádeži snažil zpeněžit, a to v zastavárnách, výkupnách nebo je prodával dalším osobám. Část odcizených věcí se kriminalistům podařilo zajistit a převzali si je zpět jejich majitelé.
 
Policejní komisař rozšířil trestní stíhání pětatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Ze spáchání stejných trestných činů a navíc ještě z přečinu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, byl obviněn v únoru.
Jedná se o recidivistu, který byl v minulosti již opakovaně soudně trestán. Na konci roku 2013 byl muž odsouzen za majetkovou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací, které však nevykonal, v souvislosti s jiným spáchaným trestným činem má uložený ještě také zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu sedmi let. „V únoru jsme muže zadrželi v souvislosti s krádežemi, kterých se dopustil na Telčsku, Třešťsku a Pelhřimovsku, a také drogovou trestnou činností, neboť muž distribuoval ve stovkách případů pervitin a v místě bydliště přechovával předměty určené k výrobě drog, které jsme při domovní prohlídce zajistili,“ řekl komisař Jiří Vojtíšek. Jak dále dodal, vzhledem k tomu, že byl na obviněného muže v tu dobu, v únoru, aktuálně vydán soudem příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, policisté muže eskortovali přímo do brněnské věznice. Případ poté dále vyšetřovali a v současné době zjistili, že má muž na svědomí ještě další krádeže, a proto rozšířili jeho trestní stíhání.
 
Tento týden byl muž obviněn z toho, že se vloni v září společně s osmadvacetiletou ženou vloupal do garáže na ulici Telečská v Jihlavě, kde odcizili soustavu reproduktorů. Na stejné místo se muž následně vrátil ještě sám a z garáže si odvezl nářadí, závodní krosový motocykl a nepojízdný motocykl v hodnotě necelých padesát tisíc korun. Na začátku listopadu se vloupal do chaty v obci Zborná, ze které odcizil televizor, dvě dřevěné postele, kuchyňské nádobí, lampičky, závěsy a další věci. Ve stejné lokalitě se muž následně vloupal postupně ještě do tří jiných rekreačních chat. V jedné z chat odcizil autobaterii a petrolejové lampy, z další si odnesl velké množství nejrůznějších věcí a ve třetí chatě odcizil mimo jiné krabici s osmdesáti modely aut. V listopadu také v katastru obce Zborná vnikl na oplocený pozemek lesní školky, kde vytrhal a odcizil desítky sazenic buků, smrků a jedlí, poté se ještě pokusil vloupat do přístřešku pro dělníky a prohledal kůlnu. V první polovině prosince muž odcizil vozidlo Fiat Marea, které bylo odstavené na louce v katastru obce Dvorek. Automobil naložil na podvalník a odvezl ho k likvidaci, za což obdržel částku jeden tisíc korun.
Na přelomu roku se muž vloupal do garáže na ulici Kpt. Jaroše v Jihlavě a zjistil, že je zde uložený různý stavební materiál jako izolace, desítky pytlů s omítkou, štukem a betonem, penetrace a barva. Garáž muž zavřel a vrata opatřil svým zámkem. V odpoledních hodinách přijel na místo vozidlem znovu a odcizil tři pytle stavebního materiálu. Za týden se ke garáži vrátil, mezitím ale majitel zámky vyměnil, muž se proto znovu do objektu vloupal a odcizil veškerý uskladněný stavební materiál v hodnotě necelých třicet tisíc korun.
Na konci ledna se muž vloupal ještě do další rekreační chaty a garáže. Chatu v katastru obce Dlouhá Brtnice pouze prohledal, nic neodcizil. Do garáže se muž vloupal v obci Hladov a odcizil různé nářadí.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
Za trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. srpna 2015

vytisknout  e-mailem