Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili vloupání do školských zařízení

JIHLAVSKO: Pachatelem je opakovaně soudně trestaný recidivista 

Kriminalisté objasnili sérii krádeží, ke kterým došlo v jihlavských školských zařízeních. Policejní komisař zahájil trestní stíhání osmatřicetiletého muže z Jihlavy. Jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu, který je v současnosti ve věznici, kde si odpykává trest odnětí svobody, který mu byl uložen za jinou trestnou činnost. „Osmatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže, z části dokonaného a z části ukončeného ve stádiu pokusu,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality.
 
Při krádežích se obviněný muž zaměřil na základní školy a školky v Jihlavě. Do budov se vloupal nebo se o to pokusil ve čtyřech případech. První krádeže, ze spáchání které je obviněn, se muž dopustil již vloni v červnu, a to přibližně po měsíci co byl propuštěn z věznice. Zbývající tři krádeže muž spáchal v období letošního ledna a února.
Na konci loňského června vnikl muž po rozbití a vypáčení oken do uzamčeného kabinetu v budově areálu Základní školy na ulici Demlova. Muž si odnesl peníze a další škodu způsobil poškozením oken. Na začátku letošního ledna se vloupal do uzamčené třídy v areálu mateřské školy na ulici Nad Plovárnou a objekt prohledal. Odcizil peníze, notebooky, mobilní telefony a fotoaparát. Do budovy školky se muž vloupal také o přibližně týden později. Vnikl do uzamčené třídy a v objektu mateřské školy odcizil peníze v drobných mincích a mobilní telefon. V neděli 8. února se dostal v noci po rozpletení plotu na pozemek Základní školy Evžena Rošického. Muž se pokusil vypáčit okno, to se mu ale nepodařilo a z místa utekl.
 
Objasnit vloupání do školských zařízení a vypátrat pachatele se kriminalistům jihlavského územního odboru podařilo na základě jejich velmi dobrého prověřování, zejména operativní činností, kvalitní osobní a místní znalostí, precizním ohledáváním míst činů, důkladným zajišťováním a vyhodnocováním stop. Kriminalisté shromáždili důkazy a poté zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého muže. Ke spáchání krádeží se doznal.
„Ukradené peníze obviněný muž používal pro svoji potřebu, také odcizené věci po krádežích zpeněžil a získanou finanční hotovost utratil,“ dodal komisař Radomír Němec. Odcizené věci obviněný muž prodával náhodným osobám v restauračních zařízeních. Při krádežích způsobil škodu necelých dvacet tisíc korun.
 
Případ jihlavští kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
23. července 2015

vytisknout  e-mailem