Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté obvinili dvojici mužů z Karvinska

PELHŘIMOVSKO: Muži se vloupávali do prodejen a kradli zejména počítače a elektrokola 

Pelhřimovským kriminalistům se podařilo objasnit případy vloupání do prodejen elektra a jízdních kol. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dvou mužů z Karvinska, kteří se trestné činnosti dopouštěli na území celé republiky. Zaměřovali se zejména na výpočetní techniku a elektrokola. Celková škoda dosahuje částky téměř jeden milion šest set tisíc korun. Oba obvinění jsou ve vazbě.

Na začátku října loňského roku došlo v Pelhřimově v jeden den k vloupání do dvou prodejen a krádeži většího množství zboží. V prvním případě pachatel kolem druhé hodiny v noci rozbil pomocí kovového poklopu na kanál výlohu u prodejny elektra na Pražské ulici. Otvorem pak vnikl do prodejních prostor, odkud odcizil celkem sedmnáct vystavených notebooků v hodnotě přes 200 tisíc korun. Kolem půl páté ráno pak dlažební kostkou rozbil skleněnou výplň vstupních dveří prodejny jízdních kol na ulici Dr. Tyrše a odcizil tři elektrokola za více jak 180 tisíc korun.

Policisté místa činů ohledali a zadokumentovali, kriminalistický technik zajistil stopy. Případy začali prověřovat kriminalisté, kteří po pachateli a odcizených věcech pátrali. Jejich úsilí bylo nakonec úspěšné, na základě intenzivního šetření a vyhodnocení stop se jim podařilo ustanovit pachatele. Během prověřování navíc kriminalisté zjistili, že tento šestatřicetiletý muž z Karvinska má na svědomí další trestnou činnost na území České republiky a některých skutků se dopustil se svým dvaapadesátiletým komplicem.

„V pondělí 6. června v časných ranních hodinách jsme oba muže zadrželi v místě jejich bydlišť na Karvinsku. Následně jsme je převezli do budovy pelhřimovského územního odboru, kde jsme je umístili do policejních cel“, řekl npor. Mgr. Luboš Jakoubek, vedoucí pelhřimovských kriminalistů. Policejní komisař následující den zahájil trestní stíhání obou zadržených pro trestné činy krádeže a poškození cizí věci.

Starší z mužů je obviněn z toho, že se v období od září loňského roku do letošního května samostatně vloupal do dvou prodejen v Jindřichově Hradci a Českých Budějovicích, a novinového stánku ve Strakonicích. Odcizením zejména výpočetní techniky a elektrokol a poškozením zařízení prodejen způsobil škodu přes 730 tisíc korun.

Mladší muž je obviněn z toho, že se v období od srpna do října loňského roku vloupal do jedné prodejny v Písku a dvou již zmiňovaných prodejen v Pelhřimově. Celková škoda za tyto skutky byla vyčíslena na více jak 630 tisíc korun. Oba obvinění se navíc v říjnu roku 2015 společně vloupali do prodejny smíšeného zboží v Jablůnce na Vsetínsku, kde odcizili velké množství cigaret, lihoviny a cukrovinky. V lednu letošního roku se navíc vloupali do platebního automatu u benzínové čerpací stanice na Kroměřížsku. Odcizili z něj kasu s finanční hotovostí a poukázkami na pohonné hmoty. Společnými skutky způsobili škodu přes 220 tisíc korun.

„Oba obvinění byli v minulosti několikrát soudně trestáni, starší z nich šestnáctkrát, mladší desetkrát“, doplnil npor. Jakoubek.

Na oba obviněné byl podán návrh na jejich vzetí do vazby a soud tento návrh akceptoval. V současné době jsou umístěni v českobudějovické vazební věznici. Kriminalisté veškeré okolnosti jejich trestné činnosti dále vyšetřují, mladšímu z obviněných hrozí trest odnětí svobody až na pět let, staršímu až osm let vězení.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

14. června 2016

vytisknout  e-mailem