Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kriminalisté obvinili patnáctiletého chlapce

ZLÍNSKO: Vyhrožoval trhavinou na Základní škole Zlín.  

V pondělí obvinili zlínští kriminalisté patnáctiletého chlapce ze Zlína, který na konci března letošního roku zaslal ředitelce Základní školy Zlín na ulici Kvítková výhružnou zprávu na její e mailovou adresu. Ve zprávě byla informace o tom, že na základní školu umístil velké množství trhaviny, která je důkladně ukrytá. Součástí trhaviny měl být časovač, kterým je možné trhavinu odpálit na dálku.

Důsledkem odeslané zprávy bylo provedení komplexního bezpečnostního opatření za účasti všech složek Integrovaného záchranného systému ve spolupráci se Statutárním městem Zlín. Policisté a hasiči evakuovali více než 400 osob a prohledali všechny prostory i okolí základní školy. Po několika hodinách se žáci i zaměstnanci mohli vrátit zpět. Opatření však mělo za následek zbytečně vynaložené výdaje všech zúčastněných složek, které činily více než třicet tisíc korun.

Mladík se k zaslání výhružné zprávy přiznal. Policistům řekl, že se chtěl přesvědčit, zda stačí k evakuaci školy pouze e-mail. Jeho klukovina ovšem nezůstane bez potrestání. Policisté zahájili trestní stíhání pro provinění šíření poplašné zprávy. Trestní zákoník v tomto případě ukládá maximálně tříletý trest odnětí svobody. Ovšem v případě mladistvého pachatele se trestní sazba snižuje na polovinu.

http://www.policie.cz/clanek/anonym-opet-hrozil-trhavinou-na-zakladni-skole-ve-zline.aspx


26. května 2015, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem