Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili čtyři distributory pervitinu

JIHLAVSKO: Další zadržený muž pěstoval konopí 

Na začátku týdne zadrželi jihlavští kriminalisté při rozsáhlé realizaci celkem pět osob podezřelých z páchání drogové kriminality. Jedná se o tři muže a dvě ženy. Čtyři pachatelé distribuovali na Jihlavsku pervitin a jeden pěstoval konopí. Všichni jsou trestně stíháni a dva z obviněných byli vzati do vazby.
„V pondělí v odpoledních a večerních hodinách jsme zadrželi na různých místech v Jihlavě a v obci u Jihlavy celkem pět osob ve věku mezi dvaceti a jednatřiceti lety. Zákroky probíhaly převážně v místech bydlišť pachatelů. Zadržené osoby jsme umístili do policejních cel. Zajistili jsme finanční hotovost v české i cizí měně, rostliny konopí a předměty určené k urychlenému pěstování konopí“, řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Policejní komisař zahájil trestní stíhání všech pěti osob. Trestných činů na úseku drog se dopustili samostatně, jejich trestná činnost je ale částečně propojena. Drogu pervitin si někteří z obviněných prodávali i mezi sebou.
 
Třiadvacetiletý muž z Jihlavy byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Muž byl v minulosti za spáchání trestné činnosti na úseku drog soudem pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody na tři roky. Po odpykání poloviny uloženého trestu byl na konci června letošního roku z výkonu trestu odnětí svobody podmínečně propuštěn“, řekl por. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, zkušební doba byla muži stanovena na tři roky, od července už ale opět prodával pervitin. Drogu pervitin muž prodal nejméně v šestatřiceti případech čtyřem mladým lidem. Na podaný návrh byl muž vzat do vazby.
Do vazby byla vzata i jednatřicetiletá žena z Jihlavy. Za spáchání trestných činů na úseku drog v minulosti ještě odsouzena nebyla, kriminalisté ji už ale v letošním roce v souvislosti s odhalením drogové kriminality zadrželi podruhé. V prvním případě skončila v policejní cele v polovině června. Žena byla v té době obviněna ze spáchání čtyř trestných činů. Obviněná prodávala drogu pervitin, přechovávala při sobě 25 gramů pervitinu, zmocnila se neoprávněně dvou platebních karet a přechovávala v místě svého bydliště desítky funkčních nábojů. Stíhána byla na svobodě. „Po propuštění ze zadržení žena ale v distribuci pervitinu pokračovala“, uvedl komisař Radim Novák s tím, že od léta do svého opětovného zadržení prodala na území města Jihlavy nejméně v padesáti případech drogu pervitin v celkové hodnotě přibližně pětadvacet tisíc korun. Žena byla obviněna ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy
Oba obviněné policisté následně eskortovali do brněnské věznice.
 
Další dva muži a jedna žena byli obviněni ze spáchání přečinu. V minulosti za trestný čin na úseku drog odsouzeni nebyli. Po provedení procesních úkonů byli ze zadržení propuštěni a jsou trestně stíháni na svobodě
Dvacetiletý muž a třiadvacetiletá žena byli obviněni ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Oba distribuovali pervitin, nejčastěji na území města Jihlavy. Žena drogu prodávala nebo ji předávala bezplatně za odvoz vozidlem, muž pervitin nejméně v padesáti případech předal oproti různým protislužbám.
Další dvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ukončeného ve stádiu pokusu. V obci u Jihlavy pěstoval v místě bydliště ve svém pokoji rostliny konopí. „Rostliny pěstoval na zařízení k tomu uzpůsobeném. Konopí měl v úmyslu usušit a dále upravit ke spotřebě“, upřesnil por. Bc. František Brabec, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jednání obviněného muže bezprostředně směřovalo k vyrobení psychotropní látky. Rostliny konopí a předměty určené k urychlenému pěstování konopí muž vydal a kriminalisté je zajistili.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
27. října 2011
 

vytisknout  e-mailem