Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili dvě varny pervitinu

ŽĎÁRSKO: Policisté zajistili i samotnou drogu 

Kriminalistům z odboru obecné kriminality z Územního odboru Žďár nad Sázavou se podařilo na základě vlastního šetření odhalit trojici mužů, kteří se dopouštěli drogové kriminality převážně v Bystřici nad Pernštejnem. Policejní komisař zahájil trestní stíhání trojice zadržených.

Zadržení všech pachatelů proběhlo ve čtvrtek 19. dubna 2012 v podvečerních hodinách v Bystřici nad Pernštejnem v součinnosti se zásahovou jednotkou.

Ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy je obviněn šestatřicetiletý muž z Bystřice nad Pernštejnem. Tohoto jednání se dopouštěl přinejmenším od počátku července loňského roku do konce března letošního roku. Pomocí léků obsahujících látku pseudoefedrin a dalších potřebných chemikálií vyráběl  drogu pervitin. Tu pak zdarma nebo za úplatu distribuoval dalším osobám. Obviněný muž byl již v minulosti pro trestný čin na úseku drogové kriminality pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody. Po provedení nezbytných úkonů byl obviněný vzat do vazby a hrozí mu trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.

Další dva muži ve věku 31 a 37 let jsou obviněni pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. I oni z volně dostupných léků a chemikálií vyráběli drogu pervitin. Touto činností se zabývali od počátku měsíce května roku 2011 do poloviny dubna tohoto roku. Vyrobenou drogu měli nejen pro vlastní potřebu, ale následně ji dál předávali či prodávali dalším osobám. Tato dvojice bude potrestána odnětím svobody na jeden až pět let. Starší z mužů je rovněž v současné době umístěn do vazby. V minulosti byl již opakovaně realizován pro trestnou činnost majetkového i násilného charakteru.

Realizaci případu hodnotím jako velmi úspěšnou, nejenom, že se podařilo při domovních prohlídkách zajistit tzv. varny, tedy kompletní prostředky a pomůcky pro výrobu pervitinu, ale podařilo se zajistit i drogu samotnou,“ řekl por. Mgr. Jan Mička, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, navíc během šetření byly rozkryty distribuce pervitinu mezi mladistvými osobami, kdy nejmladšímu odběrateli bylo 16let. Dle prvotních zjištění pervitin pachatelé vyráběli několikrát do týdne a v případě celkového množství se jednalo řádově o několik stovek dávek.

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

26. dubna 2012


 

vytisknout  e-mailem