Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté odhalili pachatelovu skrýš

Strakonice – Zadržený skončil ve vazbě, hrozí mu až deset let vězení. 

Strakoničtí kriminalisté zadrželi 34letého muže ze Strakonic, recidivistu, který je podezřelý z několika trestných činů. Před policisty několik týdnů unikal, ale ve středu 6. dubna 2022 krátce po 13 hodině spadla klec. Kriminalisté šli najisto. Muž se před policisty skrýval v jedné z místností dvoupatrového objektu ve Strakonicích, která slouží jako sklad. Těsně před příchodem policistů demontoval sekací traktor, který přivezl ze své noční zlodějské výpravy (v noci na 6. dubna) z Blatenska, kde se vloupal do rekreační chaty. Policisté traktor zajistili ještě v době, kdy její zmizení nezjistil ani sám majitel. Ten vloupání a škodu na majetku policii oznámil v pátek 8. dubna 2022.

Obviněný má na svědomí také případy vloupání do vozidel v okrese Strakonice, které od začátku roku policisté evidovali a intenzivně se jimi zabývali. Policisté muže obvinili z vloupání do vozidla v obci Brusy, ze kterého odcizil nářadí za nejméně 172 tisíc korun. Dále z vloupání do vozidla Audi v ulici MUDr. K. Hradeckého ve Strakonicích, které vykradl dvakrát. Z vozidla odcizil peněženku s různými doklady a platební kartou, nabíječku do auta, stínítka, doklady od vozidla, desky s kompletním účetnictvím firmy a razítkem. Podruhé ve vozidle vylámal plasty, vytrhl popelník a ze sady na opravu defektů kol odcizil jeden "trn" na opravu díry kola. Na svědomí má také vloupání do vozidla Škoda Felicia v obci Přešťovice z 8. března 2022, ze kterého odcizil věci za 32 000 korun (peněženky, zboží - balíčky gumových postaviček Monster Flexi, balíčky chytrého písku, desítky kusů nalepovacích kartiček fotbalistů, ale také  aku svítilnu s magnetem a aku světlo pro odtahované vozidlo s magnetem).

Zadržený muž se doznal také k loňskému vloupání do vozidla zn. Škoda Fabia Combi ze dne 28. prosince 2021, které stálo zaparkované v ulici Švandy dudáka ve Strakonicích. Z něho pak odcizil knihy, stavebnice, plážové tašky, oblečení, hasicí přistroj, skládací lopatky a dobíjecí kabel.

Muž měl navíc prodávat psychotropní látku pervitin. Uvedeného jednání se dopouštěl i přesto, že byl rozsudkem okresního soudu v posledních letech za stejný trestný čin odsouzen a potrestán.

Přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se muž dopouštěl tím, že řídil osobní automobil i přes soudem uložený zákaz, který má platný až do roku 2024. Policisté muže během roku opakovaně řešili za řízení motorového vozidla v době zákazu činnosti. 

Muže policisté ve čtvrtek 7. dubna 2022 obvinili v rámci trestního řízení ze spáchání několika trestných činů – Krádež, Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, Poškození cizí věci, Porušování domovní svobody, Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  Obviněný svým protiprávním jednáním způsobil škodu na cizím majetku v odhadované výši 226 000 korun. Policisté podali Okresnímu státnímu zastupitelství Strakonice podnět na vzetí obviněného do vazby, který byl Okresním soudem Strakonice akceptován. Obviněnému v případě odsouzení hrozí trest v odnětí svobody na 2 léta až 10 let. 

por. Mgr. Jaromíra Nováková

10. dubna 2022

vytisknout  e-mailem