Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili pěstírnu konopí

JIHLAVSKO: Zadržený muž skončil v policejní cele 

Kriminalisté jihlavského územního odboru dopadli muže, který si v garáži zřídil pěstírnu konopí a vyráběl z něho marihuanu. Při domovní prohlídce kriminalisté kromě kompletní pěstírny zajistili také rostliny konopí a usušenou marihuanu. Šestačtyřicetiletý muž skončil v policejní cele a byl obviněn ze spáchání trestného činu, za který mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Odhalování drogové trestné činnosti patří mezi priority jihlavských kriminalistů a odhalování pachatelů, kteří se jí dopouštějí, věnují maximální úsilí. Také v tomto případě přivedlo kriminalisty na stopu pěstitele konopí jejich výborné operativní šetření. Šestačtyřicetiletého muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu kriminalisté zadrželi v polovině října v obci nedaleko Luk nad Jihlavou. Zákrok proběhl v ranních hodinách před jedním z rodinných domů v obci. Zadrženého muže kriminalisté odvezli na oddělení policie a umístili ho do policejní cely.

V rodinném domě, kde zadržený muž bydlí, provedli kriminalisté domovní prohlídku. V garáži měl muž zřízenou pěstírnu konopí. V místnosti byl pěstební stan kompletně vybavený předměty určenými k urychlení růstu rostlin s jedenácti rostlinami konopí, kriminalisté vše zajistili. Dále nalezli v rodinném domě na několika místech již zpracovanou marihuanu. Zajištěné drogy budou podrobeny zkoumání na odborném policejním pracovišti.  

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání šestačtyřicetiletého muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl npor. Ing. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž je sám uživatelem drog, v minulosti byl již soudně trestán a opakovaně i za drogovou trestnou činnost.

Muž je obviněn z toho, že si v garáži přilehlé k rodinnému domu zřídil pěstírnu konopí a vyráběl marihuanu. „Opatřil si předměty sloužící k urychlenému pěstování rostlin a sestavil je do plně funkční sestavy,“ přiblížil por. Mgr. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Obviněný muž si opatřil semena rostlin konopí a poté začal s jejich pěstováním. O rostliny se staral způsobem, aby byl obsah látky THC co nejvyšší. Získané konopí dále sušil a vyráběl z něho marihuanu. „Naposledy muž zasadil rostliny konopí ve své pěstírně na začátku září a chtěl je sklidit v listopadu,“ dodal policejní komisař s tím, že obviněný muž by tak získal dalších několik stovek gramů marihuany, což se mu ale již nepodařilo z důvodu policejního zákroku, který drogovou trestnou činnost ukončil.

Po provedení všech nezbytných procesních úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn a dále je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté vyšetřují.

„Za spáchanou drogovou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let,“ zakončil vedoucí jihlavských kriminalistů.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

24. října 2019  

vytisknout  e-mailem