Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalisté odhalili významného drogového dealera

LIBERECKO - Kriminalisté po půlročním sledování zadrželi 48letého muže, který se zabýval výrobou i následnou distribucí pervitinu pro drogově závislé na Liberecku, Jablonecku a Semilsku. 

            Po zhruba šesti měsících se kriminalistům z Územního odboru Liberec podařilo zadržet muže, který byl významným výrobcem, ale i distributorem pervitinu pro drogově závislé na Liberecku, Jablonecku a Semilsku. Akci pod krycím názvem „Valdemar“ ukončili kriminalisté na konci ledna tohoto roku. Na akci se velkou měrou podíleli také kriminalisté z Územního odboru Jablonec nad Nisou.
 
            Velkým drogovým dealerem, kterého kriminalisté půl roku sledovali, byl 48letý muž z Jablonecka, který přebýval přechodně v pronajatém bytě v městě Liberec.
 
            Kriminalisté muže zadrželi na konci ledna letošního roku v pravé poledne v rodinném domě v obci Rovensko pod Troskami, kde užíval podkrovní místnost, která mu v danou dobu sloužila jako útočiště k přebývání. Zadržení proběhlo velice rychle, muž se při zatýkání nebránil ani nekladl odpor. Současně proběhla na základě soudního příkazu domovní prohlídka uvedených prostor.
 
            Domovní prohlídkou kriminalisté zajistili téměř 500 g metamfetaminu zv. pervitinu, cca 150 g konopí, mnoho lysohlávek a věci potřebné k jejich distribuci.
           
            Samotné výrobě drog se však muž věnoval v pronajatém bytě v jednom z panelových domů v liberecké městské části Ruprechtice. Zde kriminalisté provedli ve stejný den v odpoledních hodinách další domovní prohlídku, kde se jim podařilo zajistit velkou, kompletní domácí laboratoř na výrobu metamfetaminu (pervitinu) jako jsou velké baňky, chemikálie, teploměry a jiné prostředky na výrobu této drogy. Jelikož se jednalo o velkého dealera, zajistili kriminalisté při domovních prohlídkách mnoho elektroniky pocházející z trestné činnosti, jako jsou notebooky, mobilní telefony a jiné.
 
            Výrobou a distribucí si 48letý muž zajišťoval finanční prostředky pro své živobytí, hrál automaty a část peněz použil na nákup elektroniky. Podle zjištění kriminalistů zásoboval dospělé uživatele z Liberecka, Jablonecka a Semilska, kteří ho za tímto účelem osobně navštěvovali. K předávkám zboží docházelo zpravidla v pronajatém libereckém bytě.
 
            Pro zajímavost lze uvést, že z materiálu, který se kriminalistům podařilo zajistit tj. téměř 500 g pervitinu lze uspokojit až 5 tisíc dávek. Jeden gram 48letý drogový dealer prodával od 1000 do 1500 korun. To znamená, že by se zajištěné množství zboží dalo prodat až za 750 tisíc korun. Pervitin vyráběl muž z léku zvaného „Cirrus“, pravděpodobně dováženého z Polska. Tento typ léku se běžně v lékárnách prodává na bolesti hlavy. Kriminalisté ještě dále dokumentují distribuci pervitinu v řádek stovek gramů, neboť konečných uživatelů bude pravděpodobně více.
 
            Kromě toho, že muž byl významným dealerem pervitinu, on sám byl těžkým toxikomanem, který byl denně závislý na užívání pervitinu.
 
            48letý Jablonečan již v současné době čelí obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v prvním i druhém odstavci, za což mu hrozí až desetileté vězení.
 
            Vzhledem k tomu, že hrozilo, že by muž mohl v této trestné činnosti dále pokračovat, skrývat se a ovlivňovat doposud nevyslechnuté svědky, podali kriminalisté návrh na jeho vzetí do vazby. S tímto návrhem se soudce Okresního soudu v Liberci ztotožnil a obviněného muže umístil do vazební věznice.
 
            V tomto případě se nejednalo o žádného nováčka, neboť uvedený muž byl již v minulosti za obdobnou trestnou činnost soudně trestán.
 
 
 
V roce 2013 se libereckým kriminalistům podařilo z 41 případů souvisejících s drogovou problematikou objasnit celkem 33 případů a obvinit 38 osob, z toho 10 žen.
 
 
 
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
13. února 2014
 
           
 
 

 

Odkazy do noveho okna

IMG_1549

IMG_1549 

Detailní náhled

IMG_1556

IMG_1556 

Detailní náhled

IMG_1557

IMG_1557 

Detailní náhled

IMG_1561

IMG_1561 

Detailní náhled

IMG_4041

IMG_4041 

Detailní náhled

IMG_4043

IMG_4043 

Detailní náhled

IMG_4044

IMG_4044 

Detailní náhled

IMG_4045

IMG_4045 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem