Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté rychle objasnili krádež peněz z bytu

ŽĎÁRSKO: Hotovost přes 130 tisíc korun odcizili dva mladíci 

Žďárským kriminalistům se v krátké době podařilo objasnit případ krádeže finanční hotovosti z bytu, ke které došlo na konci února ve Žďáru nad Sázavou. Dva mladíci, kteří se krádeže dopustili, jsou obviněni z trestného činu.

V neděli 28. února přijali policisté oznámení o krádeži, ke které došlo v jednom ze žďárských bytů. Starší muž pozval v sobotu večer k sobě domů dva neznámé mladíky, kteří mu během návštěvy měli odcizit finanční hotovost přes 130 tisíc korun.

Na místo oznámení vyjeli policisté obvodního oddělení k prvotnímu vytěžení oznamovatele. Muž jim potvrdil, že ke krádeži peněz skutečně došlo, ale pachatele skutku nezná a v den činu je potkal poprvé. Vzhledem ke špatnému psychickému stavu poškozeného, mu policisté přivolali zdravotnickou záchrannou službu a lékařka rozhodla o jeho převozu do nemocnice.

Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a ve spolupráci s kriminalisty na základě popisů podezřelých začali po pachatelích intenzivně pátrat. Úspěšní byli kriminalisté už za dva dny, kdy se jim na základě veškerých provedených šetření podařilo pachatele dopadnout. Jedná se o dva mladíky ze Žďárska ve věku 16 a 19 let. „Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání staršího z nich pro přečiny krádeže a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchané ve spolupachatelství. Proti mladšímu z pachatelů je vzhledem k jeho věku trestní řízení vedeno samostatně“, řekl npor. Mgr. Radek Uhlíř, vedoucí žďárských kriminalistů.

Mladí muži se v sobotu 27. února odpoledne seznámili na ulici ve Žďáru nad Sázavou se starším mužem. Nabídli mu, že mu seženou marihuanu a muž souhlasil. Po obstarání drogy s ním mladíci odešli do jeho bytu, kde marihuanu společně kouřili. Během návštěvy mu z bytu odcizili finanční hotovost kolem 70 tisíc korun. Do bytu se pak vrátili ještě týž den před půlnocí, kdy je majitel znovu dobrovolně pozval dál. Pachatelé opět využili situace a odcizili další peníze, tentokrát přes 60 tisíc korun. „Všechny odcizené peníze následně prohráli v herních automatech“, dodal npor. Uhlíř.

Mladíci jsou v současné době stíháni na svobodě, v případě prokázání viny hrozí devatenáctiletému obviněnému trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let, mladšímu pak poloviční trest.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

9. března 2016

vytisknout  e-mailem