Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kriminalisté v krátké době odhalili dvě pěstírny konopí

PLZEŇ- VENKOV - Jedna z pěstíren byla značného rozsahu. 

     Kriminalistům z 2. oddělení obecné kriminality z Územního odboru Plzeň – venkov se v krátké době podařilo odhalit dvě pěstírny konopí. V prvním případě se jednalo o tzv. velkopěstírnu, která byla velice dobře vybavena plně automatizovanou technikou na výborné úrovni. Tuto pěstírnu zřejmě provozovali dva muži ve věku 43 a 55 let v domě v obci Hunčice. Kriminalisté danou protiprávní činnost zjistili na základě vlastního šetření. Muži dle zjištěných skutečností pěstírnu provozovali v době od roku 2012 do současné doby. Kriminalistům se podařilo oba muže, tzv. zahradníky, zadržet dne 27. dubna 2015 na místě při realizaci domovní prohlídky. Dále na místě zajistili celkem 1922 vzrostlých rostlin marihuany, čímž tato tzv. indoor pěstírna převyšuje co do rozsahu všechny ostatní již odhalené pěstírny. Při vyšetřování případu byl také zjištěn neoprávněný odběr elektřiny, čímž muži způsobili škodu poskytovateli elektřiny, která je předmětem dalšího šetření. Dle zkušených kriminalistů, lze říci, že prodejem sušiny konopí z vypěstovaných rostlin by si muži přišli na několikamiliónový zisk. Oba muži si již převzali sdělení obvinění ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za jehož spáchání jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
     V druhém případě se kriminalistům z 2. oddělení obecné kriminality z Územního odboru Plzeň – venkov podařilo odhalit dne 8. května 2015 tzv. indoor pěstírnu konopí v obci Žilov. Vzhledem k počáteční fázi celého vyšetřování zatím nelze sdělit žádné bližší podrobnosti.
 
     Kriminalistům z Územního odboru Plzeň – venkov se od začátku roku 2015 podařilo odhalit takový počet pěstíren konopí jako za celý rok 2014. Často je až zarážející, že si obyvatelé, mnohdy malých vesnic, nevšimnou zvláštních aktivit osob, které v jejich blízkosti provozují takovou protiprávní činnost. Proto by měli občané být pozorní ke svému okolí a v případě zjištění podezření z protiprávního jednání oznámili tuto skutečnost Policii České republiky.

nprap. Ing. Jan Koželuh
14. května 2015

vytisknout  e-mailem