Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté zadrželi deset osob

Během uplynulého víkendu kriminalisté zadrželi v centru metropole devět kapsářů a jednoho dealera drog. 

Že jsou prázdninové měsíce rájem kapsářů, je poměrně známá věc. V centru metropole se pohybuje větší množství turistů a ti se pak stávají oběťmi těchto kapesních zlodějů. Ti pracují většinou ve dvojicích a postupují podle obdobného scénáře. Vyhlédnou si vhodnou oběť, která má batoh na zádech nebo kabelku na rameni a odcizí mu z nich peněženku. Většinou se tak děje při nastupování do tramvaje, metra nebo na eskalátorech, kde pachatelé vytvoří umělou tlačenici. Na problematiku kapesních krádeží upozorňujeme s pravidelností a to především v těchto měsících, které jsou nejrizikovější. Odkaz naleznete zde.

Poslední víkend v červenci provedli kriminalisté z prvního policejního obvodu, kteří se zabývají potíráním této pouliční kriminality akci, která byla zaměřená právě na kapsáře. Během víkendu se jim podařilo zadržet na různých místech v centru Prahy devět kapsářů přímo při činu. Zadržení podezřelí kapsáři byli ve všech případech cizinci, kteří kromě jednoho případu pracovali vždy ve dvojicích. Krádeže se odehrávaly především v prostředcích městské hromadné dopravy, převážně v odpoledních hodinách a oběťmi byli vždy turisté.

V jednom konkrétním případě kriminalisté zadrželi dvojici cizinců (35 a 28), kteří stihli během minulého týdne provést šest kapesních krádeží ve stanici metra Nádraží Veleslavín. Tito muži si při jízdě na eskalátorech nebo při nastupování do soupravy metra vybírali cestující, kterým z batohů brali peněženky. Tyto peněženky, ze kterých si vzali všechny peníze, ještě poškozeným vraceli. Hodili ji na zem za okradeného a upozornili ho, že mu právě vypadla. Ve dvou případech se zatím nepodařilo ustanovit poškozené, protože okradení zatím nic nenahlásili. Těmito šesti kapesními krádežemi si přišli minimálně na 37 tisíc korun.

Všech devět kapsářů si vyslechlo podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což jim v případě odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Všechny případy jsou zpracovávány ve zkráceném přípravném řízení a osoby byly umístěny do policejní cely. Následně budou převezeny k soudu s návrhem na potrestání.

Při akci kriminalisté také zadrželi na Staroměstském náměstí muže ve chvíli, kdy prodával sáček s marihuanou. Zadržený následně skončil na policejní stanici pro podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

por. Bc. Jan Daněk – 2. 8. 2016

vytisknout  e-mailem