Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté zadrželi gang asijských zlodějů

Velký úspěch zaznamenali v těchto dnech kriminalisté Obvodního ředitelství policie Praha IV, kteří se zaměřují na problematiku majetkové trestné činnosti. Těm se po bezmála měsíci intenzivní práce ve spolupráci s cizineckou policií podařilo zadržet gang asijských zlodějů, kteří činili doslova nájezdy na velká obchodní centra v Praze, ale i mimo ni. Trestná činnost se jim evidentně vyplácela. Měli totiž velmi dobré odbytiště v řadách svých krajanů. 

Dvě ženy a tři muži ve věku od 30 do 47 let se orientovali na krádeže luxusních věcí, zejména oděvů, ve značkových prodejnách. Počínali si přitom takřka nepozorovaně, takže personál vůbec nestačil zaregistrovat, že nějaké zboží z prodejny zmizelo. Jejich činnost byla vysoce organizovaná, každý člen skupiny měl svůj úkol. Všichni se pohybovali v jednom vozidle a operativně měnili místa svého pohybu. Rozkrýt tuto trestnou činnost tedy nebylo pro kriminalisty nic jednoduchého. V průběhu vyšetřování se jim ale podařilo podezřelé osoby přece jen vytipovat. Strávili poté bezmála měsíc intenzivní práce nad tím, aby trestnou činnost pachatelů zdokumentovali a mohli přistoupit k jejich zadržení. To proběhlo ve čtvrtek dne 4. listopadu ve večerních a nočních hodinách na území Prahy. V rukou kriminalistů skončilo postupně všech pět podezřelých. Ve vozidle, ve kterém byla většina z nich zadržena, objevili policisté aktuálně odcizené zboží a také nástroje, které pachatelé používali k odstranění bezpečnostních kódů ze zboží. Při následných domovních prohlídkách byla zajištěna další část odcizeného zboží a také drogy, které byly zaslány na odbornou expertízu. Všech pět zadržených bylo následně obviněno z trestného činu krádeže a umístěno v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na jejich vzetí do vazby. Vzhledem k tomu, že se jedná o organizovanou skupinu, mohli by v případě odsouzení strávit za mřížemi až osm let.
 
Vyšetřování ale ještě není zdaleka u konce. Kriminalisté zjistili, že se tato skupina krádežemi zabývá již nejméně tři roky. Za tu dobu mohla napáchat i několikamiliónovou škodu. Jen za posledních pět dní dokázala odcizit věci za bezmála 240 tisíc korun, v minulosti ale mohla v průměru napáchat škodu až za 150 tisíc korun denně.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 4.11.2010
 
Odkazy do noveho okna

Jeden z pachatelů

Jeden z pachatelů 

Detailní náhled

Skupinka pachatelů při "práci"

Skupinka pachatelů při "práci" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem