Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté zadrželi muže podezřelého z vraždy

KRAJ VYSOČINA: Pachatele jsme obvinili z vraždy a nedovoleného ozbrojování 

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zadrželi ve středu 1. dubna v Brně na jedné z tamních ubytoven pětapadesátiletého muže, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání v souvislosti s případem vraždy šedesátiletého prodavače v prodejně Chytrý kuřák na ulici Dvořákova v Jihlavě.
 
Vyšetřovatel případu po provedení všech procesních úkonů muže včera – ve čtvrtek 2. dubna - obvinil ze zvlášť závažného zločinu vraždy a z přečinu nedovoleného ozbrojování. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let, případně trest výjimečný. Obviněný muž se ke svému činu doznal. Podle zjištění kriminalistů muž nebyl v minulosti soudně trestán. Vyšetřovatel podat podnět státnímu zástupci k vypracování návrhu na vzetí muže do vazby. Státní zástupce podnět akceptoval a podal okresnímu soudu návrh, aby nařídil vazební jednání a rozhodl o mužově vazebním stíhání.
 
Případ si převzali kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v úterý 17. března, kdy ze závěrů provedené pitvy vyplynulo, že muž zemřel násilnou smrtí. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření se spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Kriminalisté důkladně ohledali místo činu a vyslechli také svědky, kteří by mohli poskytnout důležité informace o pohybu podezřelých osob v nejbližším okolí prodejny. Kromě toho zajistili také záběry z městského kamerového systému a policejní analytici okamžitě začali s jejich vyhodnocováním s cílem, co nejdříve vypátrat osobu, která může mít násilnou smrt na svědomí a zjistit další důležité svědky, kteří by se k případu mohli vyjádřit.
 
Z provedených šetření a z důkladného vyhodnocení analýz kamerových záběrů vyplynulo, že v okolí prodejny a také uvnitř prodejny se v době, kdy mělo dojít k vraždě, pohyboval neznámý muž. Po jeho totožnosti kriminalisté začali okamžitě pátrat a obrátili se o pomoc také na širokou veřejnost. Všechny poznatky, které jsme od veřejnosti obdrželi, jsme vždy důkladně prověřili s cílem co nejdříve muže zadržet. Na tísňové lince 158 jsme shromáždili velké množství volání od občanů z celé republiky, kteří po zhlédnutí pátracích relací v televizi měli pocit, že muže viděli. Každému oznámení jsme věnovali maximální pozornost.
 
Kriminalistům se podařilo zjistit totožnost muže z kamerových záběrů, a proto po muži vyhlásili celostátní pátrání. Muž se skrýval, přesto se kriminalistům na základě vlastního operativního šetření nakonec podařilo muže vypátrat a zadržet. Při zadržení nekladl odpor.
 
Z probíhajícího vyšetřování vyplynulo, že prodavače pachatel usmrtil již v pátek 13. března v podvečerních hodinách nelegálně drženou střelnou zbraní po předchozí potyčce. Konflikt mezi prodavačem a zákazníkem se měl týkat snahy pachatele odcizit zboží, které si chtěl v prodejně zakoupit, ale neměl peníze na jeho zaplacení.
 
Pachatel se na místě činu poté zmocnil zboží a finanční hotovosti z pokladny v řádu několika několika tisíc korun. Bezprostředně po činu se zbavil vražedné zbraně. Kriminalistům se zatím zbraň nepodařilo zajistit. Poté opustil Jihlavu a když zjistil, že po něm pátráme, výrazným způsobem změnil svoji visáž, což při pátrání po jeho pobytu komplikovalo kriminalistům jejich práci.
 
V souvislosti s pátráním po hledaném muži bychom chtěli touto cestou vyjádřit poděkování všem sdělovacím prostředkům za přístup při zveřejnění pátracích relací. Poděkování patří za všímavost také všem občanům, kteří na výzvy reagovali. Jejich pomoc při objasňování závažné trestné činnosti si vážíme.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
3. duben 2015
 

vytisknout  e-mailem