Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalistou 24 hodin denně 365 dní v roce

V době svého osobního volna pražský kriminalista, jako již po několikáté, v tramvaji zadržel kapesní zlodějku.  

Hlavním aktérem případu je kriminalista ze čtvrtého oddělení druhého pražského obvodu, který je zařazen do speciálního týmu zaměřeného právě na potírání kapesních krádeží. Vše začalo na tramvajové zastávce I. P. Pavlova krátce před desátou hodinou dopoledne, kdy se kriminalista chystal odjet do práce na odpolední směnu. Na zastávce ovšem jeho pozornost zaujala podezřelá žena, která doslova nemohla spustit oči z kabelek a tašek osob čekajících na tramvaj. Několik poloprázdných souprav si navíc nechala úmyslně ujet a nastoupila až do té, která do stanice přijela přeplněná. To už byl pro zkušeného kriminalistu jasný impulz k tomu, co bude následovat. A skutečně, jakmile se tramvaj rozjela, podezřelá se natlačila na svou oběť a rukou jí z kabelky vytáhla peněženku. V té chvíli tramvaj dorazila do zastávky a podezřelá i s cizí peněženkou z tramvaje vyběhla a snažila se z místa urychleně odejít. Kriminalista proto upozornil okradenou ženu, aby také vystoupila a vyčkala na zastávce, než se i s pachatelkou vrátí. Po několika desítkách metrů pak podezřelou doběhl a ta již sama smířeně z kapsy u kalhot vyndala ukradenou peněženku, kterou kriminalista následně vrátil poškozené.

Podezřelá jednačtyřicetiletá žena z Rumunska byla na místě zadržena a s pouty na rukou kriminalistu doprovodila na policejní služebnu, kde jí ve zkráceném řízení sdělili podezření z trestného činu krádež. Za to jí v případě odsouzení hrozí až dvouleté vězení, popřípadě i vyhoštění. V minulosti již tato cizinka byla za stejné jednání dvakrát řešena.

V této souvislosti nutno zmínit, že toto není zdaleka jediný případ, kdy tento kriminalista v době osobního volna zadržel pachatele kapesní krádeže. O dvou takových případech jsme informovali například zde:  http://www.policie.cz/clanek/policistou-i-ve-vlastnim-volnu.aspx, http://www.policie.cz/clanek/sprava-hl-m-prahy-zpravodajstvi-kradez-v-tramvaji.aspx.

S blížícími se letními měsíci a tím pádem i přílivem většího množství turistů do metropole lze, jako každoročně, předpokládat nárůst této trestné činnosti. Pachatelé navíc neustále zdokonalují své techniky a vymýšlejí nové triky, aby zvýšili možný zisk a zároveň snížili riziko dopadení. Proto bychom veřejnosti rádi připomněli novou preventivně informační kampaň zaměřenou především na kapesní krádeže: http://www.policie.cz/clanek/pozor-na-ne.aspx.

por. Bc. Iveta Martínková – 8. 6. 2016

vytisknout  e-mailem