Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalistou za každé situace

Během cesty do práce kriminalista zadržel muže podezřelého z krádeže trezoru. Pachatelova komplice pak o několik dní později zadrželi jeho kolegové.  

Celá událost se odehrála již v polovině října krátce po sedmé hodině ráno, kdy kriminalista ze 4. oddělení druhého policejního obvodu vyrazil do práce. Běžná cesta do zaměstnání se ale změnila ve chvíli, kdy si v tramvaji povšimnul dvou mužů, z nichž jeden vypadal jako celostátně hledaná osoba a pod bundou měl navíc schovaný velký hranatý předmět připomínající počítač. Oba muži vzápětí vystoupili na zastávce Malostranské náměstí, a tak kriminalista vystoupil za nimi. Na tramvajové zastávce se pak mužům představil jako policista s výzvou, aby oba prokázali svou totožnost. V tu chvíli se muži rozeběhli, každý jiným směrem. Policista se tedy rozhodl pronásledovat toho, který pod bundou schovával poměrně velkou bednu. Tu však podezřelý po několika metrech zahodil na zastávce a v útěku pokračoval dál. Po několika desítkách metrů následně zastavil, otočil se proti pronásledovateli a se slovy: „Tu máš fízle“ mu do obličeje nastříkal pepřový sprej. Poté se opět snažil zmizet policistovi z dohledu. Ani to ale muže zákona nezastavilo a podezřelého u vstupu do zahrad Valdštejnského paláce doběhl. Tam se muž pokusil policistu znovu „vykasrovat“, ovšem neúspěšně a kriminalistovi se podařilo muže zpacifikovat. Přitom se mu ještě agresor zakousnul do paže tak silně, že mu prokousnul nejen oblečení, ale i kůži.

Policista, který měl v té chvíli ochromený zrak, požádal kolemjdoucí, aby mu zavolali posily. Další hlídky na místě byly během pár minut. Druhého z pachatelů se v ten okamžik již vypátrat nepodařilo.

Policisté následně zjistili, že předmět, který zadržený muž ukrýval pod bundou a následně zahodil na zastávce, byl trezor, který byl jen zhruba půl hodiny předtím odcizen v hotelu na Praze 1. Uvnitř se nacházela finanční hotovost a poukazy za více než sto tisíc korun.

Osmadvacetiletý zadržený muž, který, jak se policista prvotně domníval, byl skutečně v pátrání, následně putoval přímo do vazby za jinou rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Policisté navíc zjistili, že muž trpí nakažlivou nemocí a hrozilo riziko, že kousnutím mohl nakazit policistu. To se pozdějšími testy naštěstí nepotvrdilo.

Tím však pro kriminalisty případ neskončil, neboť nadále pátrali po druhém z pachatelů. Toho se kriminalistům podařilo zadržet koncem října bezprostředně po spáchaném vloupání do auta. I tento devětadvacetiletý recidivista následně skončil ve vazbě.

Koncem uplynulého týdne kriminalisté oba muže obvinili z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Ten z mužů, který při zadržení napadl kriminalistu, navíc čelí i obvinění ze zločinu násilí proti úřední osobě a hrozí mu trest o rok vyšší.

I přes relativně nízký věk mají za sebou oba muži poměrně bohatou majetkovou trestní minulost, kdy jeden má 13 a druhý 14 záznamů v trestním rejstříku.

por. Mgr. Iveta Martínková – 19. 12. 2016

Odkazy do noveho okna

Kousanec

Kousanec 

Detailní náhled

Obviněný

Obviněný 

Detailní náhled

Odcizený trezor

Odcizený trezor 

Detailní náhled

Odcizený trezor2

Odcizený trezor2 

Detailní náhled

Odcizený trezor3

Odcizený trezor3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem