Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kriminalistům se podařil rozšifrovat případ podvodu na internetovém portálu

152 poškozených 

 

     Jihoplzeňští kriminalisté dokončili vyšetřování jednoho z nejrozsáhlejších internetových podvodů, na kterém pracovali téměř rok. O své peníze přišlo 152 lidí z celé země. Ve vidině nákupu levných starožitností poslali podle policistů sedmadvacetiletému pachateli na účet celkem téměř dvě stě tisíc korun. Zboží se však nedočkali. Policisté případ kvalifikovali jako přečin podvod, za který mu hrozí pobyt za mřížemi až na pět let.
     Muž si ke svým obchodům zakládal účty na internetovým portále, na které důvěřiví lidé posílali peníze. Na internetový portál zakládal inzeráty na různé zboží převážně starožitnosti jako například nástěnné dřevěné zrcadlo s andělíčky, porcelánové truhly, různé sošky, přesýpací hodiny a další zboží. Když zákazník projevil zájem, komunikoval s ním. Založil několik e-mailových adres a současně několikrát změnil i přezdívku, pod kterou svůj byznys realizoval. Dodání zboží přitom podmiňoval uhrazením kupní ceny předem na bankovní účet. Když peníze došly na účet, přestal s lidmi komunikovat a peníze si ponechal pro svoji potřebu. Od důvěřivých spoluobčanů tímto jednáním vylákal celkem téměř dvě stě tisíc korun.
     Internet dnes používají téměř všechny domácnosti. Přes internet se dnes dělá takřka vše. Lidé si přes něj nakupují různé zboží, platí různé věci, shánějí informace, hrají hry a v neposlední řadě také shání práci. V poslední době policisté řeší případy, kdy pachatelé využívají přihlašovacích přezdívek a údajů na internet pro páchání trestné činnosti v podobě internetových podvodů a jiné.
     Policisté upozorňují veřejnost, aby byli obezřetní na jakékoliv sdělování svých osobních i internetových údajů, a aby byli opatrní s vyvěšováním informací pod svými uživatelskými účty. Takových informací může pachatel velmi rychle zneužít.

nprap. Ivana Telekešová, DiS.
2. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem