Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalistům se podařilo rozkrýt rozsáhlou sérii pojistných podvodů

LIBERECKO - Po více jak rok a půl trvajícího rozsáhlého prověřování se kriminalistům podařilo odhalit několik desítek fingovaných pojistných událostí v Libereckém kraji, které se týkaly škod na majetku. 

Libereckým kriminalistům z Oddělení hospodářské kriminality se v těchto dnech podařilo rozkrýt rozsáhlou sérii pojistných podvodů, do kterých byli zapleteni pracovníci jedné liberecké společnosti působící v odvětví pojišťovnictví, jejich klienti a také jeden bývalý pracovník uvedené společnosti.
 
Prvním důležitým impulsem bylo trestní oznámení o podezření ze spáchání trestného činu pojistný podvod, které podala v polovině srpna roku 2012 jedna liberecká společnost působící v odvětví pojišťovnictví. To v sobě skrývalo počátek rozsáhlého policejního vyšetřování, které postupem času odkrylo několik desítek podezřelých pojistných událostí. Těch se měl dopustit jeden z bývalých pracovníků společnosti, stávající pracovníci společnosti a klienti této společnosti.
 
Uvedená trestná činnost spočívala v dokumentaci a nahlašování fingovaných pojistných událostí týkajících se škod na majetku, případně v navyšování škody u reálných škodních událostí. Trestná činnost byla páchána systematicky a cíleně. Motivací k tomuto jednání byl pro bývalého zaměstnance společnosti neoprávněný zisk části vyplaceného pojistného plnění, které inkasoval jako odměnu za úspěšnou likvidaci nahlášených pojistných událostí a následné vyplacení pojistného plnění k nahlášeným pojistným událostem. Pro páchání trestné činnosti využíval znalosti kontrolních mechanismů společnosti, znalosti způsobu dokumentace a likvidace pojistných událostí, osobních vazeb na řadu zaměstnanců, kteří se na nestandardní dokumentaci a likvidaci některých pojistných událostí také podíleli. Tímto způsobem pak ovlivňoval průběh dokumentace a likvidace pojistných událostí, na jejichž „bezproblémové“ likvidaci měl zájem a jejichž likvidaci chtěl ovlivnit.
 
Na základě provedeného prověřování pak kriminalisté přistoupili k samotné realizaci případu. Dne 18. února 2014 provedli kriminalisté zadržení tří podezřelých osob - zaměstnanců společnosti a jejich dceřiné společnosti na jejich pracovišti v Liberci, a také zadržení bývalého pracovníka společnosti v místě jeho bydliště. Třem z nich bylo sděleno obvinění z trestného činu pojistný podvod, u bývalého zaměstnance byl dán podnět k návrhu na vzetí do vazby, který Okresní soud v Liberci akceptoval.
 
Zadržený bývalý pracovník se trestné činnosti dopouštěl nejprve jako zaměstnanec společnosti, ale páchal ji i nadále po svém propuštění prostřednictvím svých osobních vazeb a kontaktů na zaměstnance společnosti, kdy dva z nich byli policejním orgánem také obviněni.
 
Jednání obviněných bylo s to způsobit společnosti škodu za bezmála 6 miliónů korun, která byla z části vyplacena a z části  nevyplacena.
 
Prověřování uvedené trestné činnosti a odhalení jejích pachatelů bylo realizováno pracovníky Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Liberec za úzké součinnosti s Generálním ředitelstvím poškozené společnosti, kdy se jim touto součinností podařilo uchránit hodnoty za bezmála dva a půl miliónu korun na nevyplaceném pojistném plnění.
 
Obviněným nyní hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.
 
Podle hospodářských kriminalistů se svým rozsahem jedná o jeden z větších případů, který se jim podařilo za poslední dobu na Liberecku objasnit. Rozkrývání  tohoto typu trestné činnosti bývá z hlediska objasnění poměrně obtížné. Práce kriminalistů byla v tomto případě "mravenčí", kdy odvedli velice kvalitní práci. Kriminalisté podali nadstandardní výkon, neboť vedle tohoto rozsáhlého případu řešili v danou dobu i mnoho dalších ne vždy jednoduchých případů.
  
V prověřování  trestné činnosti budou kriminalisté i nadále pokračovat, a to  analyzováním zajištěného materiálu a jeho vyhodnocením. Kriminalisté předpokládají, že počet obviněných není konečný.
 
 
Ze samotného zadržení osob pořídili kriminalisté videozáznam.  
 
 
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
3. března 2014

vytisknout  e-mailem