Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalita 2013 zhodnocení roku

Jihočeská policie zhodnotila na tiskové konferenci rok 2013, a to nejen z hlediska kriminality.  

Dnes dopoledne se v objektu Krajského policejního ředitelství uskutečnila bilanční tisková konference k výsledkům policejních činností a samozřejmě výsledkům kriminality za rok 2013. Konferenci vedl policejní ředitel Radomír Heřman. Představil přítomným novinářům cíle a dlouhodobé plány jihočeské policie a hlavní úkoly letošního roku. Mezi letošními konkrétními úkoly dominuje dostavba a zprovoznění Integrovaného operačního střediska či uvedení dálničního oddělení v Chotovinách do plného a nepřetržitého provozu.


Náměstek ředitele pro kriminální službu Miroslav Krejčí představil zástupcům médií počty a strukturu trestných činů na území kraje v loňském roce. Zmínil, že Jihočeský kraj je při objasňování kriminality ne velmi dobrém čtvrtém místě v rámci republiky. Objasněnost trestných činů je v Jihočeském kraji 53,42 % Největší starosti dělá kriminalistům a policistům majetková trestná činnost. Na území kraje došlo v uplynulém roce k šesti vraždám, všechny byly objasněny. Dobré výsledky mají kriminalisté také při objasňování loupeží. Ve čtrnácti případech si však například sami oznamovatelé loupež vymysleli.


Náměstek ředitele pro uniformovanou policii Roman Bláha pochválil především práci dopravních policistů, při dopravních nehodách zemřelo v kraji 54 osob. Je to nejnižší číslo obětí od roku 1997. Zmínil také práci policejních psovodů. Jihočeská polici používá přes šedesát psů, mezi nimi jsou i „psí specialisté“ například na vyhledávání drog. Pořádková policie plánuje jejich masivnější nasazení, právě při boji proti drogovým deliktům. V oblasti domácího násilí řešili policisté v loňském roce 499 případů, v 63 případech přistoupili k vykázání osoby z domácnosti.


Náměstek ředitele pro ekonomiku Ivan Fanta novinářům potvrdil oblast rozpočtu, která je obdobná loňskému roku a umožní i letos jihočeské policii zajistit standartní výkon služby. Představil i realizované a také plánované oblasti úspor. Jako zásadní úkol letošního roku vidí dofinancování dostavby Integrovaného operačního střediska a opuštění a následný prodej dvou policejních objektů v metropoli. Jejich rekonstrukce, která by jinak byla nutná, a která tak neproběhne, ušetří miliony korun.


Veškeré podrobnosti k roku 2013 jsou k dispozici v prezentaci:

KŘP Jčk kriminalita 2013.pdf

 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

22. ledna 2014

 

vytisknout  e-mailem