Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalita a výsledky roku 2015

Jihočeský kraj - Policejní ředitel prezentoval výsledky práce jihočeského policejního sboru a vývoj kriminality v roce 2015. 

Ředitel jihočeské policie plk. Luděk Procházka, společně se svými náměstky, seznámil zástupce regionálních médií s výsledky policejního sboru za rok 2015. V úvodu dnešní tiskové bilanční konference poděkoval za velmi dobře odvedenou práci všem policistům a zaměstnancům jihočeského policejního ředitelství. Poděkoval také za výraznou pomoc médiím i občanům, kteří s policií komunikují při závažných pátracích relacích a mnohdy svým svědectvím výrazně přispějí k odhalení pachatele. „Spolupráce s ostatními složkami IZS , hejtmanem kraje, krajským úřadem či jadernou elektrárnou, při zajištění bezpečnostní situace v kraji, je na vynikající úrovni.“ Řekl plk. Procházka v úvodní části konference.

Tiskovka foto 1.JPG
Pan ředitel představil letošní náborovou kampaň policie, s ohledem na plánované zvýšení početního stavu služby kriminální policie, pořádkové policie či zásahové jednotky a také s ohledem na každoroční přirozený odchod policistů do důchodu či k jiné složce v rámci republiky, bude jihočeská policie letos potřebovat až sto nových policistů. Přijatí nováčkové nastoupí na základní útvary policie, poté co projdou přijímacím sítem. Všichni zájemci mohou už v těchto dnech kontaktovat personální pracoviště.

Tiskovka foto 2.JPG
Výsledky objasněných trestných činů v roce 2015 umístili jihočeskou policii v rámci celé republiky na třetí místo. Poprvé od roku 1997 se procentuální úspěšnost při odhalování pachatelů trestných činů dostala nad mystickou hranici 60%. Tak dobré výsledku tu ještě nebyly.

Jak následně upřesnil náměstek kriminální policie pan plk. Krejčí, potěšující je i skutečnost, že klesá počet trestných činů a zároveň stoupá počet těch, které se podaří policistům a kriminalistům objasnit. Velmi znatelný nárůst objasněnosti 6% zaznamenal Územní odbor České Budějovice, který je nejzatíženějším regionem v kraji. To vše svědčí o dobré práci budějovických policistů. Nejlepší statistické výsledky objasněnosti dosáhl okres Strakonice (77%). Polovina stíhaných pachatelů jsou recidivisté. V loňském roce se odehrálo v kraji deset vražd. Jedinou neobjasněnou zůstal brutální útok v Horusicích. Poklesl počet vloupání do objektů. Klesají tendenci má také padělání a pozměňování peněz. Nejčastěji padělaným platidlem je 1000 a 500 koruna.

Náměstek vnější služby plk. Bláha doplnil, že také pořádková policie registruje pokles trestných činů. V loňském roce jich zpracovala 9 778. Úspěšní jsou také policejní kynologové, v 104 případech psi vyhledali drogy. Psi pak také vypátrali 295 osob. V rámci dopravních nehod zemřelo 62 osob. Jde o druhý nejnižší počet od roku 1997. Policisté však zůstanou ve střehu, stoupá počet řidičů pod vlivem návykových látek a alkoholu. Potěšujícím číslem je pokles těžce zraněných osob. V rámci hraničních opatření jihočeská policie monitoruje a kontroluje hranici o délce 323 km. V hledáčku policistů je také dvanáct hraničních přechodů a zhruba třicítka turistických stezek. V loňském roce zadrželi jihočeští policisté 95 migrantů.

Na závěr tiskové konference ještě plk. Procházka zmínil letošní priority a cíle.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

22. ledna 2016

 

Přílohy:

KŘP_Jčk_výsledky kriminality roku 2015_prezentace.pdf

Nábor k PČR 2016.jpg

 

Odkazy do noveho okna

Tiskovka foto 1

Tiskovka foto 1 

Detailní náhled

Tiskovka foto 2

Tiskovka foto 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem