Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kriminalita na Benešovsku loni klesla o více než deset procent

BENEŠOVSKO – Snížil se celkový počet trestných činů, policisté ale i více objasňovali. 

Kriminalita na Benešovsku v loňském roce o poznání klesla. Statistiky ukazují na 2 084 skutků, což představuje více než desetiprocentní snížení oproti roku 2013. Ubylo přitom nejen majetkových a hospodářských trestných činů, ale o celou jednu třetinu klesl i počet případů mravnostního charakteru. Pozitivním faktem je, že se zvýšila celková objasněnost trestné činnosti, a to o více než pět procent. Policie tak byla úspěšná ve více než jedné třetině případů. Tím se zvýšil počet trestně stíhaných osob a přibylo i osob, které policie řešila ve zkráceném přípravném řízení. To je přitom velmi efektivní, neboť ti, kteří jím projdou, se dostávají k soudu daleko rychleji. Další viditelný nárůst zaznamenala policie u pachatelů – recidivistů, tedy osob, které se dopouštějí trestné činnosti opakovaně. Oproti tomu ale vzrostl počet pachatelů z kategorie mládež nad 15 let, což policie hodnotí velmi negativně. K dalšímu poklesu došlo u celkového počtu obětí trestných činů, nejvíce pak v kategorii mládež od 15 do 18 let, dospělých a osob nad 60 let. Nepatrně ubylo také osob v celostátním pátrání. Charakter trestných činů se oproti roku 2013 zásadně nezměnil. Také v loni policisty zaměstnávaly převážně případy vloupání do vozidel a objektů, zejména těch rekreačních.

Největší pokles trestné činnosti zaznamenali policisté v rámci obvodního oddělení Týnec nad Sázavou, kde se celkový počet skutků snížil o více než 25 procent. Nejméně trestných činů oproti tomu řešili policisté obvodního oddělení Sázava a Čechtice. „Na pokles trestné činnosti mají určitě vliv četná bezpečnostní opatření, která probíhají po celý rok, a také úbytek pachatelů-recidivistů, kteří páchají značné množství méně závažné kriminality“, říká vedoucí územního odboru Benešov plk. Pavel Havránek. „Snažíme se o maximální nasazení policistů „na ulici“, a dá se říci, že odeznívají i následky předloňské amnestie prezidenta republiky“, konstatuje. „Jsem také rád, že se nám podařilo vhodně doplnit personální stav na oddělení služby kriminální policie a vyšetřování, což se v konečné fázi odrazilo i na zvýšeném množství objasněných případů, zejména v oblasti vloupání do objektů a motorových vozidel. Naším cílem je, pokračovat v tomto pozitivním trendu i nadále“, uzavírá nakonec.

Dohled nad veřejným pořádkem je jedna z priorit i povinností policie

Jedním z hlavních úkolů policie je ochrana majetku a dohled nad veřejným pořádkem. Také těmto činnostem se policisté na Benešovsku v loňském roce věnovali. Ve spolupráci s městskými policiemi měst a obcí se podíleli na zajištění celé řady kulturních a sportovních akcí a úspěšně zvládli i ty velkého rozsahu s návštěvností i několika desítek tisíc osob. Za všechny lze zmínit například začátek a konec sezóny Vojenského muzea v Lešanech anebo několikadenní, velmi oblíbený hudební festival LET IT ROLL, které se díky jejich přítomnosti obešly bez závažnějších komplikací. Po celý loňský rok se také preventivně zaměřovali do vytipovaných lokalit s bezpečnostními riziky, kde se snažili předcházet páchání trestné činnosti, ale i přestupkovým deliktům v oblasti veřejného pořádku a dopravy. V tomto nastaveném modelu budou pokračovat i v průběhu celého tohoto roku.

Celkovou informaci k činnosti středočeské policie za rok 2014 a priority na rok 2015 naleznete zde.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
28. ledna 2015
 

vytisknout  e-mailem