Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kriminalita na Hlučínsku

Žádost o statistiku kriminality 

Dne 8. října 2014 obdrželo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje cestou pošty žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“) týkající se statistiky kriminality.
 
Žádost zněla, citace:
„Věc: Źádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/199 Sb., o svobodném přístupu k informacím, o vývoji kriminality na Hlučínsku
 
V rámci řešení grantového projektu ...se na Vás obracíme se žádosti o poskytnutí informací o vývoji kriminality v oblasti Hlučínska, jehož zkoumání je předmětem výše uvedeného grantového projektu řešeného ... Zejména se jedná o data následujících ukazatelů: „majetková kriminalita“, „násilná a mravnostní kriminalita“, „hospodářská kriminalita“, a to od roku 1991 do roku 2014. Oblast Hlučínska je v daném projektu vymezena následujícímu obcemi: Bělá, Bohuslavice, Bolatice, Darkovice, Dolní Benešov, Hať, Hlučín, Hněvošice, Chlebičov, Chuchelná, Kravaře, Kobeřice, Kozmice, Ludgeřovice, Markvartovice, Oldřišov, Píšť, Rohov, Služovice, Strahovice, Štěpánkovice, Sudice, Šilheřovice, Třebom, Velké Hoštice, Vřesina, Závada.
 
Povinný subjekt žádost řádně posoudil a na základě ustanovení § 14 odst. 5 písm. b) zákona č. 106/1999 Sb. vyzval žadatele k upřesnění žádosti. Dne 7. listopadu 2014 jsme obdrželi upřesněnou žádost, která zní, citace:
 
„… V reakci na náš požadavek vedený pod č. j. KRPT-... kladete v dopise otázku, zda požadujeme statistická data zvlášť za násilnou kriminalitu a zvlášť za kriminalitu mravnostní. Odpovídáme, že by nám lépe vyhovovalo oddělení obou forem kriminalisty. Na Vaši druhou otázku, zda zahrnutí obcí Mokré Lazce, Štítina, Děhylov a Dobroslavice nesníží validitu dat, odpovídáme, že nikoliv. Jsme si vědomi, že nám můžete poskytnout data pouze od r. 1994 a že r. 2014 nemůže být ukončen.“
 
Na základě obdrženého dokumentu, který původní žádost upřesnil, jako odpověď v příloze poskytl povinný subjekt všechna požadovaná data, informace. Jedná se o statistiku kriminality zjištěnou, vykázanou v příslušných letech za obvodní oddělení Policie ČR Hlučín a obvodní oddělení Policie ČR Kravaře, a to dle požadovaných  tzv. tříd kriminality. Stejně jako v předchozím dokumentu bylo sděleno, že mimo žadatelem vyjmenované obce spadají do územního obvodu obvodního oddělení Hlučín také obce Děhylov a Dobroslavice a do územního obvodu obvodního oddělení Kravaře obce Mokré Lazce a Štítina, kdy do poskytnuté statistiky je kriminalita v těchto obcích rovněž zahrnuta.
 
 

vytisknout  e-mailem