Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Kriminalita v karlovarském regionu za rok 2003, 2004, 2005

KARLOVY VARY - Karlovarští policisté připravili přehled kriminality za rok 2003, 2004, 2005 

Rok 2003
V okrese Karlovy Vary trvale bydlí cca 122.000 obyvatel. Z hodnocení bezpečnostní situace za rok 2003 vyplývají kriminogenní faktory a hlavní příčiny páchání trestné činnosti . Je zde značný a čilý turistický ruch, lázeňství a s tím spojená trestná činnost v ubytovacích zařízeních, průmysl, značný počet škol a školních zařízení. Městem K. Vary vedou hlavní silniční tahy na hraniční přechody - B. Dar, Vojtanov, Svatý Kříž . Lze hovořit o značné migraci obyvatelstva a anonymitě, vzrůstající nezaměstnanosti. Stánkových obchodníků stále přibývá, narůstá počet nezaměstnaných . Za další kriminogenní faktor lze považovat i platební neschopnost podnikatelů a následné vyřizování si účtů , zejména vymáhání dluhů. Při propočtu nápadu trestné činnosti na 10000 obyvatel připadá 375 spáchaných trestných činů. Přímo ve městě K. Vary, kde bydlí 56000 obyvatel, při propočtu na 10000 obyvatel připadá 470 spáchaných trestných činů.¨

 
V porovnání s deseti okresy bývalého Plzeňského kraje ( Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Karlovarsko, Sokolovsko, Chebsko, Tachovsko, Domažlicko, Rokycansko, Klatovsko ) je v nápadu trestné činnosti Karlovarsko na druhém místě hned za okresem Plzeň-město . V porovnání s rokem 2002 došlo k poklesu nápadu trestných činů o 191, což je 4% méně. Z celkového počtu 4 580 zjištěných a nahlášených trestných činů bylo na území města K. Vary zjištěno 2633 t.j. 57,5. % z celkového počtu. Procento objasněných případů trestné činnosti je stále měřítkem úspěšnosti práce policie. Na okrese K. Vary bylo objasněno 52,2% případů trestné činnosti , což je v porovnání s rokem 2002 téměř stejná hodnota. Loňský rok bylo objasněno o 102 případy méně ve srovnání s rokem 2002. 

 
Ve Zkráceném přípravném řízení bylo vyřízeno za rok 2003 celkem 938 případů u 1063 osob. Zkrácené přípravné řízení je konáno zejména v trestních věcech drobných krádeží  ( např. v obchodních centrech , když je pachatel přistižen na místě činu ), ve věcech neplacení výživného, různých podvodů a trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí. Při rozčlenění trestných činů, které byly řešeny ve Zkráceném přípravném řízení je podíl jednotlivých druhů následující: násilná trestná činnost - 8,8%, mravnostní - 0,1%, krádeže - 49,5%, ostatní majetkové - 4,6%, hospodářské - 9,2% , ostatní 27,8%. V těchto případech jde většinou o důkazně jednoduché věci. V porovnání s celkovým nápadem věcí v rejstříku Zkráceného přípravného řízení je jen velmi málo případů, kdy dojde k zadržení podezřelého a předání takové osoby soudu. Takto je postupováno zejména u cizinců, kteří se nedovoleně zdržují na území České republiky.

 
Zkrácené přípravné řízení je nutno hodnotit velmi pozitivně , neboť trestní řízení lze ukončit velmi rychle a věc předat soudu. Spolupráce se státními zástupci , kteří dozorují, ovlivňují průběh celého šetření od samého nápadu věci se policistům při řešení tzv. bagatelních případů policistům velmi osvědčila a to zejména ve zkráceném přípravném řízení. Zvýšená pozornost je věnována drogové trestné činnosti, násilné trestné činnosti a trestným činům hospodářské povahy.

 
Pachatele trestné činnosti lze rozdělit do jednotlivých skupin. Recidivisty ( jejich podíl na trestné činnosti je 63,4% ) , mladistvé - u této skupiny zaznamenal rok 2003 v porovnání s uplynulým rokem pokles ze 140 na 135 mladistvých pachatelů. Poklesl i počet u pachatelů mladších 15ti let . Z počtu 101 nezletilého klesl počet za rok 2003 na 70. U mladistvých i nezletilých je zaznamenán pokles počtu recidivistů. Zato vzrostl počet cizinců téměř o polovinu. Z počtu 79 cizinců v roce 2002, se za rok 2003 dopustilo trestné činnosti 126. Nejčastější obětí trestného činu jsou podle statistiky muži - Češi starší 18ti let. Poměr oběti ženského ku mužskému pohlaví je 2 ku 1. V roce 2003 poklesl o polovinu počet obětí ve věku 15-18, o pětinu naopak narostl počet obětí trestného činu mladších 15ti let. Přestupků zjistili policisté pořádkové policie 14889, což je o 3686 více než v roce 2002. Na pokutách v blokovém řízení vybrali policisté do státní pokladny 3 miliony 877600 Kč. Nejvíc přestupků bylo na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a to 10354, což je o 3 444 více v porovnání s předešlým rokem 2002 . Přestupků na úseku veřejného pořádku a občanského soužití bylo o 8 více, majetkové delikty zaznamenaly snížení počtu o 33. Dopravní policisté zjistili 11376 přestupků , z nichž dopravních bylo 11250 . Požití alkoholických nápojů před jízdou zjistili u 197 řidičů.

 
V roce 2003 došlo na území okresu k 2715ti dopravním nehodám. To je o 298 dopravních nehod více než v roce 2002. Nárůst je tedy o 12%. Při nehodách bylo usmrceno 21 osob , nárůst je o 7. Těžce zraněno bylo 64 o 5 méně, počet lehce zraněných je na hranici 365 , to je 65 víc než předchozí rok. Hmotné škody na vozidlech byly předběžně odhadnuty na 116 milionů korun. Ve 2475ti případech zavinili nehodu řidiči. Hlavní příčinou zůstává nesprávný způsob jízdy - 62,5%, nepřiměřená rychlost - 19,3%. Pod vlivem alkoholu bylo zaviněno 112 nehod. To je nárůst o 4,5%. V rámci preventivních opatření byly pořádány na okrese dopravně bezpečnostní akce - 3x akce typu X, 11x typu Y, specielních kontrol na alkohol za volantem bylo 64, rychlost měřili 200x, technický stav vozidel 148x . Periodicky v průběhu měsíce byly prováděny součinnostní akce. Mimo tyto aktivity karlovarských dopravních policistů byly vyhlášené republikové a krajské dopravně bezpečnostní akce.

 
Prevence na okrese Karlovy Vary probíhá různými formami. Přednáškovou činností na školách všech typů a stupňů, v Domovech mládeže . Pracovnice Preventivně informační skupiny při OŘ PČR K.Vary navštěvují i kluby důchodců a handicapovaných občanů. Součástí preventivních aktivit je pravidelný tiskový servis pro celostátní i regionální masmédia, účast na různých relacích rozhlasových i televizních, publikační činnost a preventivní aktivity
 
V červenu 2003 proběhl již druhým rokem Den s Policií ČR. Ve spolupráci s rádiem Dragon byl uspořádán Den dětí. Dopravně výchovné aktivity proběhly na Dětském hřišti ve Staré Roli. V roce 2003 proběhla okresní a krajská soutěž mladých cyklistů. Celorepubliková dopravně bezpečností akce Jablko nebo citron se opět osvědčila a byla veřejností kladně přijata, stejně tak jako akce Malina, která byla pořádána celorepublikově ve spolupráci s nadací Malina. Začátkem školní roku bylo rozdáno žákům 2. a 3. tříd základních škol celého okresu celkem 2700 sešitů pracovního deníku Ajaxův zápisník. Pracovnice PIS OŘ PČR K.Vary navštívily celkem 56 škol a téměř 130 tříd.

 


ROZBOR NÁPADU JEDNOTLIVÉ TRESTNÉ ČINNOSTI

Majetková trestná činnost zaznamenala počet 3 113, což je o 118 méně, než v roce 2002. Procento objasněných případů je na hranici 37,7%. U majetkové trestné činnosti se jedná zejména o krádeže vozidel a vloupání do vozidel. Věková hranice pachatelů se pohybuje od školní mládeže do věku 30ti let. Pachatelé se zaměřují buď na celá vozidla, nebo na předměty v nich. Co se týká značek vozidel - zahraniční - největší zájem je o VW Golf, Passat, AUDI, mercedes, pachatele lákají i tuzemské značky vozů a to nejvíce Š 120, Favorit a Felicie . Hospodářská trestná činnost Vyšší počet zaznamenala trestná činnost neoprávněné držení platební karty, která byla zjištěna ve 45ti případech. Je to o 25 víc, neboť jde vždy o souběh s trestnými činy krádeže, kdy poškození mají uloženy platební karty v peněženkách, které jsou jim odcizeny. Dále se jedná porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu, porušování autorského práva, práv souvisejících s autorským právem a práv k databázi, přetrvává prodej falzifikátů značkových výrobků a hudebních nosičů. Téměř nezměněna zůstává situace na úseku úvěrových podvodů, kterých bylo realizováno v roce 2003 celkem 58 (o 8 méně než v roce 2002)

 
Násilná kriminalita z kvalitativního hlediska na celkové kriminalitě se nijak nepodílí. Veřejnost však násilnou kriminalitu vnímá s pocitem strachu. Sem patři nejzávažnější - vražda. Na Karlovarsku jich bylo spácháno šest a ty byly také všechny objasněny. Pro loupežná přepadení - tzv. pouliční kriminalitu - je charakteristický čas večerních a nočních hodin, místa veřejnosti přístupná, však odlehlá a nefrekventovaná. Většinou jsou loupeže páchány pod vlivem alkoholu nebo na osobách, které alkohol požily ve větší míře. Věková hranice pachatelů se snižuje a v naprosté většině se na loupežích podílejí muži. Vzestupnou tendenci má počet cizinců podílejících se na loupežích. K násilné trestné činnosti patří i trestné činy vyhrožování a vydírání. Mravnostní kriminalitu lze rozdělit na sexuální kriminalitu a prostituci (hotelovou, privátní, silniční nebo příležitostnou) Prostituce může být na úrovni dobrovolného rozhodnutí , může být nucená až vynucená kuplíři. Organizované formy kuplířství mají svoji dělbu práce a pro prostituci jsou většinou vyhledávány dívky i chlapci na útěku z výchovných ústavů.

 
Na Karlovarsku je zhruba dvacet erotických klubů, kde jsou zákazníkům nabízeny sexuální služby. Co se týká silniční prostituce je registrována na silnicích K.Vary - Sokolov a K.Vary Ostrov-Jáchymov-B.Dar-Chomutov. Sexuální služby nabízejí převážně cizinky. Kriminalita s extrémistickým podtextem za rok 2003 nedošlo k žádným rasově motivovaným trestným činům, které by svoji společenskou nebezpečností výrazně ovlivnili bezpečnostní situaci. Několik případů však bylo zaznamenáno a evidováno. Vzhledem k přísným opatřením v sousedním Německu pořádají často příznivci hnutí skinheads z Německa koncerty a akce v České republice, tedy i v Karlových Varech.  Na teritoriu Karlovarska je zhruba 350 osob - přívrženců skinheands, punk, anarcho-autonomního hnutí. Jsou zde i jiné osoby a skupiny nábožensky zaměřených sekt.

 
Za rok 2003 nedošlo k žádnému vážnému narušení veřejného pořádku . Rázná opatření a nekompromisní zákroky v dřívějším období odradily extrémistické skupiny od páchání trestné činnosti. Přesto je nutné konstatovat, že přetrvává drobné narušení veřejného pořádku jednotlivci, malými skupinami a to nejvíce v nočních hodinách. Průvodním jevem rušení nočního klidu je i vandalství. Tyto případy jsou však nahodilé.
 
Rok 2004
V okrese Karlovy Vary trvale bydlí cca   122000   obyvatel. Z hodnocení bezpečnostní situace za rok 2004 vyplývá   , že v propočtu na 10 000 obyvatel připadá 370 /v r. 2003 - 375 trestných činů . Přímo ve města , kde bydlí trvale 56 000 obyvatel připadá na 10 000 občanů 480/v r. 2003 - 470 trestných činů Mezi kriminogenní faktory a hlavní příčiny páchání trestné činnosti lze stále spatřovat v migraci obyvatelstva a značné anonymitě, v čilém turistickém ruchu, činnosti stánkových prodejců, v rozšířeném lázeňství, množství hotelů a ubytovacích zařízení.   Vzhledem k velkému počtu škol a školských zařízení je ve městě Karlovy množství žactva a mladistvých, kteří ne vždy vhodně tráví volný čas, stávající nezájme rodičů o volno časové aktivity dětí. Lze také konstatovat, že je stále nízká úroveň právního vědomí veřejnosti. V nápadu trestných činů došlo k poklesu o 165 (-3,5%) trestných činů proti roku 2003 . Celkový nápad za rok 2004 je 4 590 trestných činů. Na území Karlových Varů bylo zjištěno 2 692 trestných činů, což činí 58,6% z celkového počtu trestných činů na Karlovarsku.
  •  Objasněnost poklesla o 5,4%, je tedy 46,8% za rok 2004 .
  • Ve zkráceném přípravném řízení bylo řešeno 652 trestných činů, stíháno bylo 654 osob. 
  • Celková skladba kriminality se proti roku 2003 nezměnila, nepatrný nárůst je v oblasti krádeží prostých + 74, největší pokles je u krádeží vloupáním -118.
  • Pachatelé trestné činnosti podíl recidivistů 41,8% zůstal v podstatě stejný, kles počet stíhaných cizinců ze 126 na 33.
  • Oběti trestných činů - nejčastější občan ČR starší 18 let v poměru   muž : žena je to 2:1. O 50% poklesl počet obětí ve věku od 15-18 let. O 1/5 narost počet obětí mladších 15 let. U cizinců je nejčastější obětí občan SRN (230) dále pak občanů Vietnamu.
  • Pátrání po osobách bylo vyhlášeno ve 460 případech (+78). Zvýšil se počet těch osob, na které byl vydán příkaz k zatčení nebo dodání do výkonu trestu odnětí svobody, příslušným soudem.
  • Pátrání po věcech  - nejvíce po odcizených motorových vozidlech a registračních značkách . K datu 25.12.2004 se jednalo o 229 vozidel, včetně případů pokusů odcizení vozidel. V této oblasti existuje značná spolupráce mezi PČR a příslušnou policií na území SRN.
  • Přestupky - pořádková policie PČR OŘ Karlovy Vary zjistila 12 703 (- 2 186) přestupků dle zákona č. 200/90 Sb. o přestupcích.
Nejvíce přestupků bylo na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu 8 808 (- 346). Je to 63% všech přestupků. Na úseku veřejného pořádku a občanského soužití bylo zjištěno 1 374 (-43) a přestupků proti majetku bylo 2 661 (+ 270). V blokovém řízení řešili pořádkoví policisté 8 641 (-688) přestupků. Řidiči motorových vozidel spáchali 10 745 (-505) dopravních přestupků. Ostatní účastníci silničního provozu spáchali 148 (+22) přestupků. Požití alkoholických nápojů před jízdou zjistili policisté u 183 (-14) řidičů. Na území okresu Karlovy Vary za sledované období nedošlo k žádným rasově motivovaným trestným činům, které by svojí společenskou nebezpečností výrazně ovlivnili bezpečnostní situaci.
 
Bezpečnost silničního provozu
V roce 2004 došlo na území okresu ke 2 843 dopravním nehodám (pokles o 128, t.j.4,7%) Usmrceno bylo 13 (-8), těžce zraněno bylo 63 osob (-1) a 464 (+99) bylo zraněno lehce. Odhadnuté škody byly na částku 118,6 milionu Kč (+2,6 mil) Hlavními příčinami nehod je stále nesprávný způsob jízdy 62,7%, nepřiměřená rychlost 18,9%. Pod vlivem alkoholu bylo zaviněno 116 (+4) dopravních nehod. Nejvíce nehod bylo přímo ve městě Karlovy vary 861. V rámci bezpečnosti na silnicích probíhaly také DBA typu X a Y, 53x na alkohol, 174x na rychlost, 159x na technický stav vozidel, periodicky v průměru 2x v měsíci jsou prováděny součinnostní akce. Do výše uvedených akcí nejsou započítány celorepublikové a celokrajské DBA.
 
Prevence  
Mezi nejvýznamnější akce pro veřejnost za rok 2004 lze jmenovat DBA Jablko nebo citron, Malina, Den IZS, Den s Ajaxem, akce pro děti na letních táborech, den s policií v Domažlicích.Projekt Ajaxův zápisník probíhá na všech základních i zvláštních školách, bylo osloveno 2 800 žáků druhých a třetích tříd. Na školách všech typů provádí pracovníci PIS přednášky na téma Právní vědomí, Jak se nestát obětí trestného činu, Drogy a nežádoucí závislosti , Dopravní výchova. Stejná témata jsou určena i pro dospělou populaci.
 
Rok 2005 
Celkový počet zjištěných a nahlášených trestných činů na Karlovarsku:  4 744 nárůst o 3,3%  
v Karlových Varech zjištěno 56% z celkového počtu 
Objasněno   47%, t.j. o 0,9% víc než 2004 to je o 2 258 případů(o 115 víc) 
 
 
Ve zkráceném přípravném řízení (ZPŘ
 
řešeno osob   827 (+175)  
zahájeno trestní stíhání v  891 případech
  • krádeže 39,4%,
  • ostatní majetková tr.č. 4,2%,
  • hospodářská tr. č. 12,5% (narostly úvěrové podvody +55),
  • ostatní tr.č. 35,2%
úspěšnost ve Zkráceném přípravném řízení je na Karlovarsku jedna z nejlepších v republice 
pachatelé trestné činnosti : podíl - recidivisté    42,3% - stejný 
mladiství      mírný pokles (-10)
       cizinci          nárůst ze 33 na 94
oběti :   nejčastější obětí- dle statistiky- muž, občan ČR, starší 18 let
 
           muži   :   ženy   - poměr   1,8 : 1 
 pátrání po osobách a věcech       

celkem 501 - nárůst o 41 (většinou dodání do výkonu trestu)         
 430   (většinou po osobních vozidlech, odcizených památkách)   

Šetření přestupků  celkem 13 363 (-340) 
 
Karlovarsko z 10-ti bývalých okresů Zpč. kraje patří na druhé místo v nápadu trestné činnosti , hned za okres Plzeň-město (7 435), nejmenší nápad má okres Rokycany (915). Celkový nápad trestných činů na 10 okresech Zpč. kraje- 25 214.
 
podíl trestné činnosti ve ZPŘ - násilná 8,6%, mravnostní 0,1%,

vytisknout  e-mailem