Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Krnovskými policisty dopaden na místě činu

Bruntálsko - obviněn z přečinu pokusu krádeže a přečinu porušování domovní svobody a další 2 objasněné případy 

Policisté obvodního oddělení v Krnově v úterý 01.10.2013 před třetí hodinou ranní na ulici Janáčkovo náměstí v Krnově zajistili podezřelého 31letého muže, který se měl vloupat do rodinného domu. Nejprve musel pachatel překonat plot a poté vytlačil sklepní okno, aby se do domu dostal. Podezřelého se podařilo policistům ihned dopadnout především díky rychlému oznámení majitelky domu, která pachatele přistihla ve své ložnici. I když muž před majitelkou utekl, pohotovým policistům již utéci nestihl.
 
Na místě bylo kriminalistickým technikem zajištěno několik stop. U muže byla provedena dechová zkouška vykazující téměř 2,08 promile alkoholu v dechu. Následně byl podezřelý zadržen a k věci vyslechnut. Nyní čelí obvinění z přečinu krádeže vloupáním ve stádiu pokusu a přečinu porušování domovní svobody. Po provedených úkonech byl umístěn do policejní cely obvodního oddělení v Krnově. Na obviněného byl podán podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Následující den bylo o vazbě rozhodnuto a obviněný byl eskortován do vazební věznice v Ostravě.
  
 
Další 2 objasněné případy:
 
Někdy i náhoda pomůže odhalit pachatele
 
Zástupce společnosti se sídlem v Rýmařově dne 06.09.2013 náhodně objevil v místní sběrně druhotných surovin železná závaží pocházející z areálu jejich firmy, kde původně byly uskladněny. Na základě tohoto zjištění ihned celou věc oznámil policistům obvodního oddělení v Rýmařově. Policisté celou věc začali okamžitě prověřovat a odcizené závaží ze sběrny zajistili. Pro řádné objasnění věci byly týž den zahájeny úkony trestního řízení.
 
Prověřováním policisté zjistili možného podezřelého. Měl jim být 20letý muž, se kterým byl následně proveden výslech. Na základě předložených důkazů se mladík ke krádeži doznal. Dne 02.10.2013 mu bylo sděleno podezření z přečinu krádeže spáchaného vloupáním. Toho se měl dopustit v blíže neupřesněné době, někdy v měsíci srpnu nebo září letošního roku v Rýmařově na ulici Opavská. Zde měl přeštípat a následně rozplést drátový plot, kterým vnikl dovnitř. Z areálu firmy pachatel odcizil celkem 14 kusů železných závaží, každé o hmotnosti 25 kilogramů. To měl naložit na přistavený ruční dvoukolový vozík a odvést do místa svého bydliště. Svůj lup měl uschovat a postupně odvážet do sběren druhotných surovin. Policisté celkem zajistili 5 kusů odcizeného závaží. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Mladý muž může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
 
Podezření se potvrdilo
 
Rýmařovští policisté ve spolupráci s bruntálskými kriminalisty od konce června letošního roku pátrali po pachateli krádeže pokladny. K jejímu odcizení došlo ve firmě sídlící na Náměstí Míru v Rýmařově.
 
Od samotného začátku případu měli podezření na 44letého muže. Během prověřování celého případu byly odkryty další skutečnosti, díky kterým se ve svém podezření mohli utvrdit. Policisté dne 03.10.2013 výše uvedenému muži sdělili podezření z přečinu krádeže, ke které se doznal.
 
K celé události mělo dojít tak, že pachatel vypáčil visací zámek mříží, zabraňující vstup do skladu firmy. Odtud se dostal do dalších prostor, ze kterých odcizil pokladnu v cenové hodnotě téměř 8 tisíc korun. Uvnitř pokladny se nacházela finanční hotovost v mincích o celkové hodnotě 1 tisíc korun. Pachateli za jeho čin hrozí trest odnětím svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.  
 
 
 
 
vrchní asistent pprap. Pavla Welnová
 
04.10.2013 

vytisknout  e-mailem