Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krušná noční smíchovských policistů

Hlídce neunikl řidič pod vlivem drog ani podnapilý muž, který i přes zákaz usedl opětovně za volant. 

V pátek 28. března nastoupili smíchovští policisté na noční směnu. Krátce poté, co vyjeli do metropole, si v ulici Svornosti u křižovatky s ulicí Pivovarnická, všimli vozidla Seat Cordoba, které se rozhodli zkontrolovat. Řidič na standardní výzvu k zastavení vozidla nereagoval a dále v jízdě pokračoval. V ulici Pivovarská si pak policisté všimli, že se řidič marně pokouší přesednout na místo spolujezdce. Když se mu to na několikátý pokus nepovedlo, rozhodl se, že hlídce zastaví.
Při kontrole řidič nepředložil doklady potřebné k provozu a řízení vozidla, a jelikož se choval velmi nervózně, vyzvali ho policisté k provedení zkoušky na přítomnost drog v těle. Po několika vteřinách se ukázalo, že je muž pod vlivem omamných a psychotropních látek. Test byl pozitvní na pervitin. Následnou lustrací v policejních evidencích navíc policisté zjistili, že má vyslovený zákaz řízení motorových vozidel.
V autě s ním cestoval ještě osmatřicetiletý muž, který uvedl zasahujícím policistům, že vozidlo patří jemu a právě se chystali jet do Písku. To, proč neřídil on, zdůvodňoval obavou z policejní kontroly, jelikož užil drogu. Oba muže proto policisté na místě omezili na osobní svobodě. U spolujezdce pak prohlídkou objevili ještě „psaníčko“ s pervitinem.
Spolujezdec se tak dopustil hned dvou přestupků. Jednak svěřil vozidlo osobě, u které si neověřil, zda je držitelem platného řidičského oprávnění a také neoprávněně přechovával omamnou a psychotropní látku. Z toho důvodu byl zajištěn a převezen na policejní služebnu
Řidiče policisté zadrželi a v současné chvíli je podezřelý ze spáchání trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí až tříleté vězení.
Krátce po páté hodině ranní pak kontrolovala stejná hlídka v ulici Strakonická dvaapadesátiletého řidiče ve vozidle tovární značky Alfa Romeo. Po provedení orientační dechové zkoušky se ukázalo, že je muž pod vlivem alkoholu. V dechu mu přístroj naměřil 0.31 promile alkoholu. Policisté mu proto zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.
Řidič se však zřejmě domníval, že když počká, až policisté odjedou, bude moci pokračovat v jízdě. Tato strategie se mu ale nevyplatila. Pozorní policisté si vozidla všimli asi o čtyřicet minut později opět na ulici Strakonická a pouze o několik stovek metrů dál, než zastavili vozidlo poprvé. Neváhali proto řidiče zkontrolovat opětovně. Jejich domněnka se potvrdila, vůz opravdu řídil dvaapadesátiletý podnapilý muž, kterému zakázali další jízdu.
Řidič tak hned dvakrát porušil zákon, poprvé když řídil vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje a podruhé, když řídil poté, co mu byl zadržen řidičský průkaz. Jeho jednání teď bude řešit a sankcionovat příslušný správní orgán.
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 3. 4. 2014

vytisknout  e-mailem