Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kudy z nudy?

Objasněný požár Ticháčkovy kapličky 

 
Policisté a kriminalisté náchodského regionu vykonali v uplynulých dnech opravdu dobrou práci. Díky dobré místní a osobní znalosti a všímavosti jednoho policisty z obvodního oddělení v Polici nad Metují, který nepřestal být profesionálem ani ve svém volnu, se policii podařilo vypátrat nejen pravděpodobného pachatele krádeže motocyklu a další majetkové trestné činnosti, ale zřejmě i původce požáru tzv. Ticháčkovy kapličky v Suchém Dole.
 
Polický policista měl volné odpoledne a byl mimo službu, když uviděl mladíka táhnoucího motocykl. Místní mládenec, ne právě vzorný hoch, neunikl jeho pozornosti. Muž zákona informoval své kolegy ve službě, kteří hned prověřili jeho nový stroj i hocha samotného. Policejní zátah spustil hotovou lavinu. Devatenáctiletý mládenec se přiznal nejen ke krádeži motocyklu, ale i k jiným skutkům, u nichž figuroval jako jeden z podezřelých.
 
Jedním z dalších, vzhledem k následkům však nejzávažnějších, činů, k nimž se přiznal, byl požár kapličky v lese poblíž Suchého Dolu. Kaplička zcela shořela 8. 7. 2010 dopoledne a škoda byla vyčíslena na 200.000 korun. Policisté hned od počátku nevylučovali možné úmyslné zapálení. Některé získané indicie totiž nasvědčovaly spíše žhářské verzi než náhodnému vzplanutí od zapálených svíček.
 
Další vyšetřování nezákonných aktivit mladého žháře, které dosud není ukončeno, pak policisty zavedlo k dalšímu místnímu, tentokrát 16letému mládenci. Ukazuje se, že mladík sekundoval svému staršímu kumpánovi v krádežích, vloupačkách do aut, objektů a areálů místních firem. Tam oba kradli opravdu snad vše, co nebylo přišroubované či přibité.
 
Protože většina trestné činnosti započala pár dní před ukončením školní docházky, kdy se už ve školách stejně neučí a trvala po celé prázdniny, zdá se, že mládenci si rozhodli zpestřit si prázdniny opravdu neotřelým způsobem. Pokud však jen hledali způsob jak si ukrátit dlouhou chvíli, nezvolili zcela dobře.
 
Staršímu, kterého policisté již obvinili ze založení požáru a způsobení vysoké škody, hrozí až pět let za mřížemi. Mladšímu, který je ve věku mladistvého, a policisté jej podezírají z ostatní majetkové kriminality páchané ve spolupachatelství se starším kumpánem, hrozí trest podstatně nižší, buď několikaměsíční kriminál anebo peněžitá sankce. 
 
Související články: Požár dřevěné kaple
 
por. Bc. Eva Prachařová
23. 8. 2010

vytisknout  e-mailem