Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kvůli fanouškům je policie v pohotovosti

Ve dnech 26. a 27. srpna budou pražští policisté v pohotovosti. Do naší metropole mají totiž přicestovat stovky zahraničních fanoušků, kteří budou mířit na fotbalová utkání v hlavním městě i v dalších částech republiky.  

Jedná se o fotbalové utkání Sparta – Maribor, které se odehraje ve čtvrtek dne 27. srpna na stadionu pražské Sparty. Přicestovat má maximálně stovka slovinských fanoušků. Po této linii nejsou očekávány zásadnější komplikace, nicméně policie má připraven dostatečný počet sil a prostředků a celou situaci bude monitorovat.
 
Další utkání se má odehrát taktéž ve čtvrtek dne 27. srpna v Olomouci. Sem míří fanoušci anglického FC Evertonu, kteří mají z převážné části přicestovat přes Polsko a Ostravu. V Praze by se měla objevit pouze jejich malá část. Zásadnější komplikace nejsou dle dostupných informací očekávány.
 
Problémy by ale mohly nastat v souvislosti se čtvrtečním utkáním Slovan Liberec – Dynamo Bukurešť, na které míří 200 až 300 zahraničních fanoušků. Mezi těmi má být celá řada problémových jedinců, kteří se vyznačují násilnostmi a výtržnostmi. Na základě zkušeností z poslední doby a aktuálních informací o pohybu těchto osob, přistoupila policie k nezbytným bezpečnostním opatřením. Bude posílen výkon služby pořádkové policie, zejména pak hlídek Pohotovostní motorizované jednotky, které budou monitorovat pohyb fanoušků po metropoli se zaměřením do centra. K neprodlenému zásahu bude též připravena Speciální pořádková jednotka tak, aby bylo v maximální možné míře zabráněno případným výtržnostem a vandalismu ze strany příznivců některého ze jmenovaných klubů. Policie má informace, že rumunští fanoušci by měli přicestovat do Prahy ve středu dne 26. srpna v podvečerních hodinách, kde se mají ubytovat a setrvat do druhého dne. Předpoklad je, že se ve večerních hodinách soustředí zejména do centra města, kam půjdou za zábavou. Následujícího dne by měli odcestovat na fotbalové utkání do Liberce.
 
V této souvislosti je policie připravena operativně reagovat na aktuální události. Má připraven dostatečný počet sil a prostředků, aby mohla okamžitě zasáhnout. Úzce přitom spolupracuje s cizineckou policií, informace má také od kolegů ze Slovinska, Rumunska a Velké Británie.
 
26.8.2009    por. Bc. Eva Miklíková

vytisknout  e-mailem