Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kvůli muničnímu skladu zasedla Bezpečnostní rada Zlínského kraje

28.10.2014, Zlín – Exploze v muničním skladu ve Vrběticích byla hlavním důvodem, proč v pondělí odpoledne zasedala Bezpečnostní rada Zlínského kraje. Lidé se totiž na hejtmana kraje i Krajský úřad Zlínského kraje stále obracejí s obavami, co bude dál, a také voláním po nápravě. 

pyrotechnici-vrbetice-191014-04_galerie-980.jpg
Avšak s ohledem na skutečnost, že objekt spadá do správy Ministerstva obrany ČR, zákonem stanovené povinnosti k bezpečnosti objektu vykonává výhradně tento úřad.
„Zlínský kraj nemá kontrolní pravomoc nad aktuálními událostmi ani nad režimem fungování skladu. Vlastníkem objektu je Česká republika a hospodaří s ním Vojenský technický ústav," informovala v tiskové zprávě vydané po zasedání rady tisková mluvčí Krajského úřadu Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

To, že se jedná o vojenský objekt, potvrdila rovněž Vojenská stavební správa Olomouc.

Podle tiskové mluvčí hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyzval již v minulém týdnu dopisem ministra obrany Martina Stropnického k nápravě vzniklé situace.

Přímo z jednání Bezpečnostní rady Zlínského kraje kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku a požádal jej, aby prostřednictvím ministra obrany zajistil v místě přítomnost armády.

„Jelikož jde objekt ve správě Ministerstva obrany, vyzval jsem pana ministra, aby nám podal veškeré dostupné informace o stavu objektu, prověřil nájemní smlouvy na tento objekt a funkčnost požárních, havarijních a jiných bezpečnostních plánů zpracovaných pro tento objekt. Vyzval jsem ho, aby byl dotčený objekt zcela vyklizen a neskladovala se v něm do budoucna žádná nebezpečná munice. Občané mají ze vzniklé situace obavy. Jelikož ze zákona nemáme jinou možnost, obrátil jsem se důrazným apelem přímo na premiéra, aby ministerstvo obrany vyslalo do areálu armádu," vysvětlil hejtman Stanislav Mišák.

Hejtman rovněž deklaroval, že spolu se starosty dotčených obcí bude usilovat o to, aby Ministerstvo obrany ČR zajistilo úplné vyklizení prostor muničního skladu ve Vlachovicích, jehož správa spadá čistě do gesce ministerstva, a aby zde do budoucna již žádné skladování či manipulace s vojenskou municí neprobíhala.

Hejtman: Vše perfektně zvládnuto

K dohodě se starosty došlo minulý týden v pátek (24. 10.) při zasedání krizového štábu ve Valašských Kloboukách.
Bezpečnostní rada Zlínského kraje v pondělí (27. 10.) podpořila.
Od prvotního výbuchu muničního skladu ve Vrběticích představitelé Zlínského kraje situaci neustále monitorovali a byli v úzkém kontaktu se složkami Integrovaného záchranného systému.

„Vysoce jsem ocenil, že ze strany starostů dotčených obcí, včetně starosty obce s rozšířenou působností Valašské Klobouky Dalibora Maniše, bylo vše perfektně zvládnuto. Zejména vůči občanům. Děkuji za skvěle odváděnou práci pracovníkům složek Integrovaného záchranného systému, ale také starostům a jejich spolupracovníkům. Zvláště před pyrotechniky smekám," vyjádřil se hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Autor: Dušan Póč

vytisknout  e-mailem