Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kynologická soutěž Obranářský speciál

KRAJ VYSOČINA: Psovod z Vysočiny se umístil na druhém místě 

V areálu kynologického cvičiště ve Studénce na Ostravsku se uskutečnil již 21. ročník soutěže psovodů Obranářský speciál SKP Ostrava 2014.
Kynologické soutěže, která se konala od 17. do 18. října, se zúčastnilo celkem 23 psovodů. V náročné soutěži předvedli svoje zkušenosti a dovednosti psovodi se služebními psy z různých útvarů Policie České republiky, vězeňské služby, Armády České republiky a městské policie. Krajské ředitelství policie kraje Vysočina na soutěži reprezentoval prap. Patrik Topinka s belgickým ovčákem Kimem.
Kynologové se svými psy soutěžili ve dvou základních disciplínách, poslušnost a obrana. V obraně předvedli psi své schopnosti a dovednosti například při zadržení nebezpečného pachatele nebo pachatelů v různých situacích, zákroku proti více osobám, které se dopouštěli výtržností, a vyhledávání pachatele v různém prostředí. Soutěžní disciplíny byly ztíženy o speciální překážky, nejrůznější rušivé elementy, přítomnost nezúčastněných osob, se kterými musí psovodi při skutečných zákrocích vždy počítat a být na ně připraveni. 
                                   
V letošním ročníku Obranářského speciálu se velmi dobře umístil také psovod z Vysočiny.
Prap. Patrik Topinka se psem Kimem získal v soutěži výborné druhé místo.
 
„Naši psovodi se služebními psy jsou profesionálové. Soutěží, ve kterých dosáhli výborných výsledků, mají za sebou již celou řadu. Prap. Patrik Topinka se před měsícem na Policejním mistrovství ČR psovodů se služebními psy ve všestrannosti umístil na třetím místě v kategorii jednotlivců,“ řekl kpt. Bc. Martin Růžička, vedoucí oddělení služební kynologie. Jak dále dodal, jsou ale velmi úspěšní také při zákrocích proti skutečným pachatelům, pátrání po pachatelích a věcech, důležitou úlohu mají policejní psovodi i při pátrání po pohřešovaných osobách, prohledávání nebo kontrolách objektů zejména rozlehlých areálů firem, chatových oblastí nebo opuštěných objektů nebo při nasazení do policejních opatření.
 
Úspěšnost v každém zákroku nebo situaci, kdy je policejní psovod se služebním psem nasazen, závisí vždy na předchozí přípravě, zejména na profesionalitě psovoda, perfektním výcviku a stoprocentní důvěře mezi psovodem a jeho psem.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
24. října 2014

vytisknout  e-mailem