Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

L17

L17 je alternativa k běžnému systému autoškoly, která umožňuje absolvovat výuku a výcvik v autoškole před 17 lety věku a závěrečné zkoušky již v 17 ti letech. 

Žadatel, který chce získat řidičské oprávnění v režimu L17 (tj. řidičské oprávnění pro skupinu B již od věku 17 let), musí absolvovat standardní výuku a výcvik v autoškole pro skupinu B, stejně jako jakýkoliv jiný žadatel.

 Hlavním rozdílem je možnost začít tento proces o rok dříve.

Poté, co žadatel absolvuje výuku a výcvik, může podstoupit závěrečnou zkoušku a získat řidičské oprávnění skupiny B již od věku 17 let.

Je důležité poznamenat, že mladý řidič ve věku do 18 let smí řídit motorové vozidlo skupiny B pouze za přítomnosti konkrétního zkušeného řidiče, který je zapsán v registru řidičů jako jeho mentor.

Tento mentor musí sedět vedle řidiče, pozorně sledovat provoz na pozemních komunikacích a chování řidiče, a v případě potřeby mu poskytnout radu.

Řidič L17 může mít maximálně 4 mentory.

 Mentor musí splňovat několik kritérií:

  1. Mentor musí mít řidičské oprávnění pro skupinu B po dobu více než 10 let.
  2. V posledních 5 letech nesmí být mentor zbaven práva k řízení motorového vozidla na území ČR a nesmí být ve výkonu správního trestu nebo trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel.
  3. Mentor nesmí mít zadržený řidičský průkaz.
  4. Mentor nesmí mít žádný bod v bodovém hodnocení (tj. nesmí porušovat dopravní předpisy).
  5. Mentor musí být zapsán v Evidenční kartě Řidiče L17.

Tato opatření mají za cíl zvýšit bezpečnost mladých řidičů a poskytovat jim možnost získat řidičské zkušenosti za dohledu zkušenějších osob.

Důležité informace naleznete: https://autoskolal17.cz/

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
10. října 2023

vytisknout  e-mailem