Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Láká děti do vozu

Neznámý muž láká děti do automobilu 

     Policisté ze Srakonicka informovali o tom, že se na jejich teritoriu objevilo již několik případů, kdy se snažil neznámý muž nalákat děti do automobilu. Obdobné případy se staly i v Příbrami. Ve čtvrtek před jednou hodinou odpolední šel 10letý chlapec na Březových Horách směrem k Hornickému muzeu. Náhle vedle něj zastavilo velké černé terénní vozidlo a neznámý muž mu nabídl, že ho sveze domů, a také mu něco i dá. Dítě naštěstí uteklo pryč. Muž prý mluvil česky, měl kulatý obličej, přibližně 6 cm dlouhé šedivé vlasy, po stranách kratší. Měl mít brýle s kouřovými skly a na ruce náramkové hodinky zlaté barvy. Oblečen byl do černé kožené bundy a oranžového trička. Automobil měl ztmavená skla a v zadní části připevněnou pneumatiku. 
     V pondělí kolem šesté hodiny večerní šel 11letý chlapec z Mariánské ulice směrem k vlakovému přejezdu. Také u něj zastavilo tmavé terénní vozidlo, kdy mu jeho řidič nabízel svezení domů a nějaký dáreček. Tento kluk také naštěstí utekl, a řekl vše rodičům. Popis vozidla byl stejný. K popisu osoby uvedl, že se jednalo o staršího muže mluvícího česky. Přijali jsme i další oznámení, u nich se nakonec prokázalo, že byla smyšlená.
     Je důležité, aby děti věděly, že se nemají s cizími lidmi bavit a určitě k nim nemají nastupovat do vozu, nebo se k automobilu vůbec přibližovat. I když člověk vypadá sympaticky, nemusí mít dobré úmysly. Pokud bude skutečně potřebovat pomoc, obrátí se na někoho dospělého.
     Žádáme veřejnost o spolupráci, pokud by viděli někoho podezřelého, ať neprodleně zavolají na tísňovou linku 158. Důležité je zapamatovat si co nejvíce informací o typu, barvě vozidla a jeho registrační značku, u osob si všímat např. věku, barvy a střihu vlasů, oblečení, znamení na těle, jako jsou jizvy či pihy atd. Zásadní pro nás je, aby věc byla co nejrychleji oznámena, abychom mohli zajistit okamžité prověření.

26. 10. 2011, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

 

 

vytisknout  e-mailem