Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Laserová dopplerometrie

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se dotazoval, „zda Policie ČR používá technologii laserová dopplerometrie, a pokud ano, pro jaké účely (bezkontaktní zobrazování prokrvování orgánů v reakci na sluchové nebo zrakové podněty, odposlech...)“ a dále uvádí:

„Dále jsem se chtěl zeptat, jak je zajištěno používání této technologie takovým způsobem, aby nedocházelo k poškození zdraví sledovaných (snímaných) osob. Zohledňuje se např. doba expozice sledované osoby nebo intenzita záření? Jsou o takovýchto parametrech vedeny přesné záznamy? Jak lze monitorovat např. dobu expozice nebo intenzitu záření, jsou zaznamenávány přesné hodnoty?

Představme si konkrétní situaci: Určitý příslušník PČR jedná vůči určité sledované osobě z osobních pohnutek (to nejde nikdy vyloučit, jsme jen lidé). Má pro sledování dané osoby řádným způsobem schválené použití technologie, např. technologie laserová dopplerometrie. Ale z osobních pohnutek chce dané osobě ublížit a může zneužít tuto technologii - např. při nočním monitorování (snímání) sledovaného může zvýšit intenzitu záření nebo místo např. pohlavních orgánů zaměřit jiný orgán - např. srdce. Vykáže si třeba formálně sledování reakcí na zvukově-erotické podněty, ale ve skutečnosti sledovanému - ze kterého se, aniž by to kdokoli věděl, stává oběť - pouze ubližuje na zdraví. Kdyby příslušník chtěl, mohl by přece takto sledovanému vážně ubližovat na zdraví. Bylo by takovéto jednání vůbec vyšetřovatelné?“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila předmětnou žádost a poskytla žadateli následující informaci:

Technika laserové dopplerometrie sloužící ke zobrazování perfuze, tj. průtoku krve tkáněmi, je diagnostickou metodou používanou v medicíně. Policie České republiky takovou techniku při plnění svých úkolů nepoužívá.

PhDr. Jiří Vokuš, 29. června 2022

vytisknout  e-mailem