Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Lednové jízdy

ŽĎÁRSKO: V lednu bouralo 42 řidičů. 

     V prvním měsíci nového roku 2011 se policisté při výjezdech zabývali celkem 42 dopravními nehodami. Oproti loňskému roku jsou tato čísla téměř dvojnásobná. Jedna osoba byla převezena do zdravotnického zařízení s těžkým zraněním, 17 účastníků nehod bylo zraněno lehce.  Pozitivem je, že žádný cestující neutrpěl smrtelné zranění.

     Mezi nejčastější příčiny lednových nehod lze jednoznačně připsat nepřiměřené rychlosti. Silnice v zimních měsících bývají pokryté uježděnou vrstvou zmrzlého  nebo čerstvě napadeného sněhu. Rychlost a spěch se řadě řidičů nevyplatil, neboť nedokázali ovládat své vozidlo ve smyku.

 

     Při jedné nehodě došlo k zachycení chodkyně. Řidič osobního automobilu spatřil dvě chodkyně, jdoucí při pravém okraji komunikace. S vozidlem chtěl přibrzdit, ale na silnici pokryté souvislou vrstvou čerstvě napadeného a ujetého sněhu dostal smyk a bokem vozidla zachytil 71-letou chodkyni. Ta spadla na silnici a lehce se zranila. Ke střetu s druhou chodkyní nedošlo. Šetřením na místě dopravní nehody policisté zjistili, že chodkyně neužily chodníku, který vede podél silnice.

 

     Vedoucí dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou npor. Mgr. Jan Kostečka řidičům v těchto zimních měsících doporučuje: „Hlavně zbytečně nespěchat a přizpůsobit rychlost jízdy zejména stavu vozovky a povětrnostním podmínkám. I na silnici, která se může zdát suchá a dobře sjízdná, může řidič v zimním období narazit na úseky, které budou kluzké. Pomalou jízdu na silnici pokryté sněhem nebo jeho zbytky považuji za samozřejmou, protože takový povrch vozovky výrazně ovlivňuje jízdní vlastnosti vozidel.“

 

por. Mgr. Jana Martincová

 

4. února 2011

vytisknout  e-mailem