Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Legalizoval kradené auto

VSETÍNSKO: Hrozí mu pětiletý pobyt za mřížemi.  

Kriminalisté objasnili případ legalizace kradeného vozidla, kterého se dopustil čtyřiadvacetiletý muž, jenž čelí obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Hrozí mu až pětileté vězení.
 
Čtyřiadvacetiletý muž, který v současné době žije ve Valašském Meziříčí, si počátkem loňského prosince koupil od nějakého muže ve Valašském Meziříčí vozidlo Škoda Octavia. Už podle ceny, která byla velmi lákavá, bylo zřejmé, že je vozidlo kradené (odcizeno v prosinci 2014 v Kopřivnici). Nový majitel proto zavezl auto do své garáže a začal pracovat na tom, aby vozidlo zlegalizoval a mohl ho přihlásit a tzv. postavit na značky. Na vozidle musel provést několik zásahů a úprav, a také opatřit technický průkaz, který si sehnal přes internet za pár tisíc korun. Pak následovala ještě evidenční prohlídka a technická kontrola, a mohl vozidlo přihlásit. Po měsíci práce na vozidle poslal mladý muž svoji sedmadvacetiletou družku na městský úřad, aby upravené vozidlo na sebe přihlásila. Žena neměla vůbec ponětí, že se původně jedná o kradené vozidlo, nicméně přihlášení do evidence vozidel proběhlo bez problémů, a tak čtyřiadvacetiletý muž a jeho družka mohli vozidlo užívat. Náklady na koupi vozidla, nový technický průkaz, evidenční prohlídku a technickou kontrolu muže vyšly na necelých 30 000 korun. Operativním šetřením kriminalisté zjistili, že se jedná o původně kradené vozidlo a po pěti měsících užívání překvapená žena, na kterou byla oktávka napsaná, vydala vozidlo orgánům činným v trestním řízení.
 
V rámci vyšetřování toho případu bylo vozidlo podrobeno odbornému zkoumání na odboru kriminalistické techniky a expertíz, které neoprávněné úmyslné zásahy na vozidle potvrdilo. Kdo Škodu Octavii v prosinci loňského roku v Kopřivnici ukradl, zatím nevíme, na objasnění krádeže pracují vsetínští kriminalisté ve spolupráci s kriminalisty z Nového Jičína. 
 
 
3. července 2015, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem