Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lépe se zachovat nemohla

Ostrava - kriminalisté řší další případ podvodu na seniorech. 

Lépe se zachovat nemohla
 
 
Třiaosmdesátiletá žena z Ostravy se mohla stát další z obětí podvodníků, leč díky její prozřetelnosti se tak nestalo.
 
Dne 28. 7. 2012 se na číslo její pevné telefonní linky dovolal dosud neznámý muž, který se představil nepravdivě jako její vnuk. Po ženě následně požadoval zapůjčení padesáti tisíc korun potřebných k zakoupení osobního automobilu s tím, že pro peníze si do půl hodiny přijde sekretářka, jelikož on je zaneprázdněn. Postupně pak volal ještě třikrát, ujišťoval se, že žena peníze předá a také se ptal, zda by mu nemohla poskytnout ještě vyšší hotovost. Mezitím již však žena volala matce svého pravého vnuka a ptala se, zda peníze opravdu vyžaduje. Poté, co zjistila, že je vše nesmysl, oznámila celou situaci policistům.
Ti na místo okamžitě vyrazili, před domem poškozené vyčkávali, ovšem nikdo se pro hotovost nedostavil.
 
Dosud neznámému pachateli hrozí za trestný čin podvodu ve stádiu pokusu až pětiletý trest odnětí svobody.
 
Na místě je vyslovit velikou pochvalu. Paní se zachovala naprosto příkladně a měla by jít příkladem všem seniorům, kteří mohou být podobnou trestnou činností poškozeni. O tom, že podvody na seniorech jsou palčivým problémem, svědčí i statistické údaje. V roce 2010 bylo na seniorech spácháno 55 skutků. O rok později evidujeme mírný nárůst na 59 případů, ovšem za první pololetí letošního roku již je těchto případů 70.
 
Proto je potřebovat opět apelovat na všechny občany, nejen na seniory. Nebuďte přehnaně důvěřiví, nevpouštějte do svého bytu nikoho, koho neznáte, nepůjčujte nikomu cizímu peníze a mějte na paměti, že nic v dnešní době není zadarmo.
 
 Graf zde:

vytisknout  e-mailem