Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Letecká služba Policie ČR se vrací z hašení požáru v Bulharsku

Pomoc Bulharsku v těžkých chvílích. 

Po úspěšném nasazení v boji proti rozsáhlým požárům ve Starozagorské oblasti v Bulharsku se dnes naše jednotka Letecké služby Policie ČR vrací domů do České republiky. Nasazení v Bulharsku trvalo několik dní, během kterých naši piloti a technici ukázali, jak vysokou mají úroveň profesionality a efektivity v náročných podmínkách.
Na základě žádosti bulharské vlády odletěla naše čtyřčlenná posádka dne 17. července 2024 společně s hasiči do Bulharska - Starozagorské oblasti, kde místní obyvatelstvo zužoval rozsáhlý požár.02.jpg
Základní posádka pro hašení jsou dva piloti a palubní technik, který zajišťuje navádění a shoz vody z bambi vaku. Na palubě vrtulníku Bell 412 odletěl na místo také neméně důležitý servisní technik, který se stará o správný chod stroje v průběhu celé zahraniční operace. Naše posádka zvládla složitou cestu do Bulharska se třemi zastávkami na tankování a dorazila na místo ještě ten den v pozdních odpoledních hodinách. Ihned po příletu byli připraveni zapojit se do hašení a poskytnout místním záchranným složkám veškerou potřebnou podporu.
Situace na místě se stále vyvíjela a pro efektní zásah bylo potřeba záchranné složky operativně každý den směřovat do různých míst. První den posádka Letecké služby PČR hasila požár severně od obcí Otets Paisievo a Sarnegor. Následující den svou sílu zaměřili na oblast v okolí vesnic Strandzha a Voden v blízkosti turecké hranice s plněním paliva na vojenské základně Bezmer Air Base. Další den naše posádka prováděla náročné letecké hašení ve vysoké nadmořské výšce u průsmyku Beklemeto ve skalnatém terénu na výškové úrovni naší Sněžky.
Další fáze naší mise probíhala opět na jihu Bulharska v těsné blízkosti turecké hranice u obcí Kraynovo a Voden s opakovaným přesměrováním vrtulníku do okolí Plovdivu k hašení místních požárů u obcí Striama a Asenovgrad. V lokalitě u turecké hranice jsme se zaměřili na hašení požárů v nepřístupném terénu, kde místní hasiči čelili náročným podmínkám.
Intenzivní nasazení a skvělá spolupráce mezi naším týmem, jednotkou českých hasičů a místními záchrannými složkami výrazně pomohla zkrotit požáry, které se vyskytovaly na ploše, která činila přibližně 2600 hektarů. Naše nasazení bylo původně plánováno do konce tohoto týdne, tedy do 28. července, ale díky příznivé změně počasí a skutečnosti, že požár je již pod kontrolou, jsme se rozhodli naše působení v Bulharsku ukončit dříve.

Úspěšný návrat domů
Po celkem 33 letových hodinách a 187 shozech bambivaků plných vody se naši piloti a technici dnes vracejí domů. Jsme hrdí na to, že jsme mohli Bulharsku pomoci a podpořit ho v těchto náročných chvílích. Naše nasazení bylo nejen ukázkou profesionality, ale i výrazem mezinárodní solidarity a spolupráce mezi evropskými státy.

Místním záchranným složkám držíme palce v jejich další práci a jsme připraveni v případě potřeby opět pomoci.

kpt. Irena Pilařová
tisková mluvčí PP ČR
24. července 2024 

vytisknout  e-mailem