Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Letní prázdniny a prevence v dopravě

KRAJ – Dvě preventivní kampaně během prázdnin v kraji.  

V sobotu 27. června 2015 začínají letní prázdniny. Královéhradecká policie tímto dnem v kraji zahajuje dvě preventivní kampaně. Jejich cílem  je preventivní cestou ovlivnit vývoj dopravní nehodovosti a snížit počet někdy i bohužel tragických dopravních nehod. Jedná se o krajskou kampaň s názvem „Vidíš mě?“ a celorepublikový projekt „Řídím, piju nealko pivo“. První setkání s kampaněmi bude patřit především cyklistům a chodcům v Hradci Králové, ul. Hradečnice u lesního hřbitova v sobotu 27. června 2015 v době od 15:00 do 17:00. Další místa a časy budou plánovány průběžně dle vývoje provozu v rámci všech územních odborů v kraji. Na uvedeném stanovišti bude mimo jiné rovněž přítomen i krajský koordinátor BESIPU.

První kampaň nese název „Vidíš mě?“. Jde o kampaň Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, jejímž cílem je zvýšit bezpečnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Cyklisté a chodci všech věkových kategorií budou při preventivním setkání, ať již přímo na silnici, cykostezce, chodníku,  nebo při preventivních přednáškách, informováni o důležitosti dobré viditelnosti při pohybu na pozemní komunikaci. Chodci a cyklisté kromě důležitých informací obdrží informační leták od BESIPu a hlavně si ze setkání s policistou odnesou samonavíjecí reflexní pásku, reflexní tyčky do výpletu kol, nebo reflexní taháček na zip. Reflexní prvky nositele zviditelní především za snížené viditelnosti i v noci až na 200 metrů díky retroreflexní schopnosti.

Policie všem nemotorizovaným účastníkům silničního provozu doporučuje využívání reflexních a fluorescenčních materiálů. Reflexní prvky zvýší viditelnost až desetkrát, tedy až na 200 metrů. Především chodci by měli dbát na přítomnost reflexního materiálu na svém oblečení, cyklisté samozřejmě také, ale ti mají díky povinnému vybavení jízdního kola větší šanci být vidět.

Při pohybu na vozovce buďte velmi obezřetní a spoléhejte se sami na sebe.
Ve dne využívejte kombinaci fluorescenčních a reflexních doplňků.
V noci využívejte především reflexní prvky, fluorescenční ztrácí účinnost.
Vesta vám pomůže být vidět, ale nejste nesmrtelní.
Reflexní vesta je výborná kombinace obou prvků zvyšujících viditelnost.

Tragické nehody v kraji s účastí chodců či cyklistů:
Tragická nehoda u Náchoda
Obětí nehody se stal cyklista
Sražený chodec zemřel
Chodec vstoupil pod auto



Na stejném místě policisté v kraji zahájí i prázdninové kolo celorepublikového projektu s názvem „Řídím, piju nealko pivo“. Policisté společně s promotérskou/promotérem Českého svazu pivovarů a sladoven - partnerem projektu, budou v kraji v rámci dopravních kontrol předávat informace o rizicích, která s sebou přináší jízda pod vlivem alkoholu. Řidič, u kterého kontrola proběhne v pořádku, dostane od zástupce Českého svazu pivovarů a sladoven nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtester. Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení rizika dopravních nehod zapříčiněných osobami pod vlivem alkoholu. Zvýšit povědomí řidičů o nealko pivu jako alternativě z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona a především motivace řidičů k zodpovědnému pití piva. Účelem projektu je zábavnou, ale účinnou formou komunikovat směrem k řidičům výzvu k zodpovědnému pití piva a zodpovědné řidiče odměňovat. 
 

Průběh kampaní v kraji:
Hradec Králové, 27. června
Trutnov, 13. -14.8.2015
Jičín, 27. srpna 2015 - www.policie.cz/docDetail.aspx
Rychnov nad Kněžnou, 16. 7. 2015

por. Bc. Jan Čížkovský
24. června 2015, 9:00

vytisknout  e-mailem