Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Letní výsledky činnosti OCP

Jihočeský kraj - Cizinečtí policisté o prázdninách řešili desítky případů. 

Činnost OCP v červenci a srpnu 2019

V měsíci červenci a srpnu 2019 odbor cizinecké policie (dále jen „OCP“) zahájil 71 správních řízení o správním vyhoštění, z toho 64 jich bylo zahájeno z důvodu zaměstnání bez platného povolení, 9 za pobyt bez oprávnění k pobytu a 2 za padělaný doklad. Vydal 88rozhodnutí o správním vyhoštění, z toho 79 z důvodu zaměstnání bez platného povolení, 9 za pobyt bez oprávnění k pobytu a 2 za padělaný doklad.

V 7 případech bylo užito mírnějšího opatření spočívajícího ve vydání rozhodnutí o povinnosti opustit území ČR.

Dále OCP zjistil 5 trestných činů:

Jednalo se o přečin Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kdy cizinec, občan Evropské unie, pobýval na našem území, ač mu byl v prosinci 2018 uložen trest vyhoštění z území ČR na dobu 3 let.

Ve dvou případech se jednalo o přečin Padělání a pozměnění veřejné listiny – cizinec předložil padělaný řidičský průkaz a další cizinec se prokázal padělaným občanským průkazem našeho sousedního státu.

Dále OCP zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu „Neoprávněného zaměstnávání cizinců“, kdy bylo zjištěno, že cizinec ve větším rozsahu, bez oprávnění daném zákonem o zaměstnanosti, zprostředkoval minimálně od počátku června do poloviny srpna 2019 v provozovnách jedné společnosti na Kaplicku zaměstnání nejméně 13 cizincům, kteří nedisponovali platným povolením k zaměstnání.

V tomto případu zahájil OCP úkony trestního řízení ve věci Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, ze kterého je důvodně podezřelý občan ČR, který v jedné z bývalých federativních republik Jugoslávie uzavřel účelový sňatek s cizinkou, která na základě tohoto sňatku podala v lednu 2019 na Ministerstvu vnitra žádost o přechodný pobyt na území České republiky za účelem sloučení s občanem Evropské unie. Důvodem uzavření jejich sňatku bylo na jedné straně získání neoprávněného majetkového či jiného prospěchu pro občana ČR a na druhé straně získání pobytu v ČR pro cizinku.

OCP řešil 225 přestupků cizinců a 47 přestupků ubytovatelů dle zákona o pobytu cizinců na území ČR.

OCP ověřil 63 pozvání pro cizince a provedl 166 prověrek pro odbor azylové a migrační politiky a 67 dožádání pro státní orgány a instituce.

Dále policisté OCP zjistili 2 osoby v evidenci PATROS a 20 záchytů v SISII. (Schengenský informační systém)

Zajímavé případy:

Policisté OCP na začátku července na základě předchozí žádosti převzali podle dohody mezi vládou České republiky a Rakouskou spolkovou vládou o přebírání osob s neoprávněným pobytem od rakouských policejních orgánů na bývalém HP Dolní Dvořiště – Wullowitz cizince, který neoprávněně pobýval na území Rakouska. S cizincem bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění.

V červenci provedla hlídka OCP pobytovou kontrolu na ubytovně v Českých Budějovicích, při které byl kontrolován cizinec, občan Evropské unie, který byl veden v schengenském informačním systému jako mezinárodně hledaná osoba. Na tomto základě byl cizinec zadržen podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních.

V červenci provedla hlídka OCP pobytovou kontrolu v prodejně s rychlým občerstvením v krajském městě, kde byl kontrolován cizinec, který předložil povolení k pobytu Švýcarska, platné do června 2016. Lustrací v systému Eurodac bylo zjištěno, že cizinec je žadatelem o mezinárodní ochranu ve Švýcarsku a Německu. Na základě tohoto zjištění bylo zahájeno "Dublinské řízení" o převzetí výše uvedeného cizince zpět do Švýcarska, kde byla podána první žádost o mezinárodní ochranu. Cizinec byl umístěn do Zařízení pro zajištění cizinců Balková.

V červenci byla hlídkami OCP ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu České Budějovic provedena pobytová kontrola v nočním podniku v Dolním Dvořišti. V rámci této kontroly byly zajištěny 2 cizinky, které nepředložily žádné pracovní povolení ani živnostenské oprávnění, jež by je opravňovalo k výdělečné činnosti na území ČR. S cizinkami bylo zahájeno správní řízení ve věci správního vyhoštění.

V srpnu byla hlídkou OCP ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích, provedena pobytová kontrola ve firmě na Kaplicku - v provozovnách obcí Lipno nad Vltavou, Frymburk a Horní Planá. V průběhu kontroly bylo zkontrolováno 22 osob, z toho 14 cizinců. U 13 cizinců bylo zjištěno, že vykonávali pracovní činnost bez povolení k zaměstnání. S cizinci bylo zahájeno správní řízení ve věci správního vyhoštění.

Za Odbor cizinecké policie zpracovala kpt. Bc. Šárka Zimolová

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

12. září 2019

vytisknout  e-mailem