Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Letos zahynul na silnicích jeden motocyklista

KRAJ VYSOČINA: Počet dopravních nehod motorkářů se meziročně zvýšil 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina od začátku letošního roku do 30. června šetřili v našem kraji zatím celkem 66 dopravních nehod, při nichž měli účast motocyklisté. Při těchto nehodách jedenmotocyklisté zemřel, třináct jich utrpělo těžké zranění a osmačtyřicet jich bylo zraněno lehce.
 
K tragické nehodě motocyklisty došlo v sobotu 29. března pět minut před půl čtvrtou odpoledne. Nehoda se stala na silnici I/23 u obce Mrákotín v lokalitě u Hamerského rybníka v místě odbočky na obec Dobrá Voda. Šestadvacetiletý řidič motocyklu Honda 600 z Jihlavska jel po silnici ve směru od Telče směrem na Mrákotín. V prudké pravotočivé zatáčce na horizontu nepřizpůsobil rychlost jízdy, nezvládl svůj stroj, s motocyklem upadl na vozovku přímo pod protijedoucí vozidlo rychlé záchranné služby. Při střetu řidič motocyklu utrpěl těžké zranění, kterému na místě podlehl. V sanitce byla lehce zraněna spolujezdkyně, které byla převezena do nemocnice v Jihlavě. Na místě zasahoval vrtulník letecké záchranné služby. Silnice byla po nehodě zcela uzavřena, kolony v místě byly minimální. Patnáct minut po šestnácté hodině bylo místo průjezdné kyvadlově, provoz zde řídili policisté. U řidiče sanitky provedli policisté orientační dechovou zkoušku s negativním výsledkem. S největší pravděpodobností řidič motocyklu přecenil svoje schopnosti a průjezd prudkou zatáčkou nezvládl.
 
V loňském roce ve stejném období šetřili policisté na silnicích Kraje Vysočina celkem 55 dopravních nehod, při kterých měli účast motorkáři. Při těchto nehodách čtyři řidičů motocyklů zahynuli, 11 dalších utrpělo těžké zranění a 38 motorkářů bylo zraněno lehce.
 
Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani sebekvalitnější výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí.
 
Při jízdě na motocyklu je nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, dilatační spáry na mostech nebo je povrch silnice je pokrytý dlažebními kostkami. Tato rizika se zvyšují při nejvýrazněji změně počasí, zejména pokud je povrch vozovky vlhký. Důležité je dokázat dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky - asfalt – beton - dlažební kostky.
 
Je důležité, aby řidiči motocyklů vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly. Na silnicích se v dnešní době stále častěji objevují také motocyklisté, kteří nemají zatím vůbec žádnou zkušenost s ovládáním silného stroje, takže velice snadno přecení své síly a výsledkem je pak havárie. Často ale bohužel s tragickými a zcela nevratnými následky.
 
„Na chování motorkářů na silnicích se budeme zaměřovat v rámci dohledu nad silničním provozem v průběhu celého letošního roku. Přesto musíme říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly," dodává vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Jan Kostečka s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti. Policisté proto připravují na letní období dopravně bezpečnostní akce, které budou zaměřeny speciálně na kontroly řidičů motocyklů.
 
Statistika dopravních nehod motocyklistů v období od 1. ledna do 30. června 2014
 
 
počet nehod
úmrtí
těžká zranění
lehká zranění
bez přilby
motocyklista viník
ÚO Jihlava
8
1
0
6
0
6
ÚO Havlíčkův Brod
17
0
4
10
2
15
ÚO Pelhřimov
15
0
4
9
2
7
ÚO Třebíč
12
0
1
11
0
8
ÚO Žďár nad Sázavou
14
0
4
12
0
12
DO Velký Beranov
0
0
0
0
0
0
Kraj Vysočina
66
1
13
48
4
48
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí    
3. červenec 2014                  
 

vytisknout  e-mailem