Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Letošní nehody mají devět obětí

KRAJ VYSOČINA: Na Vysočině narůstá počet střetů s lesní zvěří 

V průběhu prvních pěti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na silnicích v našem kraji celkem 1 572 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod zvýšil o čtyři procenta.

Letošní nehody si vyžádaly již devět obětí, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o pět obětí méně. Celkem 44 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 26 procent. Dalších 468 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až květen roku 2015 o pět procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 88 846 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 je o čtrnáct procent nižší.

V 69 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo a ve dvou případech byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně zvýšil o šest procenta. Policisté v letošním roce dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nejsou hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.  Rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce budou probíhat na přelomu června a července, kdy končí školní rok a začínají dvouměsíční letní prázdniny. V červnu se policisté také zaměří na častější kontroly motocyklistů a cyklistů.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit způsob jízdy a rychlost jízdy – tyto dvě příčiny mají na svědomí celkem 987 nehod. Poté  následuje nedání přednosti v jízdě (92)  a nesprávné předjíždění (32). Nejčastějším viníkem letošních dopravních nehod jsou řidiči osobních vozidel, po nich následují řidiči nákladních vozidel.

Od ledna do konce května letošního roku jsme vyjížděli k 33 dopravním nehodám, při nichž byl účastníkem chodec, z tohoto počtu se jich 26 stalo za denního světla. Jeden chodec při nehodě zemřel, sedm bylo těžce zraněno a 24 utrpělo lehké zranění. Výrazný nárůst počtu dopravních nehod je způsoben vysokým počtem střetů vozidel s lesní zvěří. Za pět měsíců letošního roku policisté vyjížděli celkem k 426 dopravním nehodám, při nichž se vozidlo střetlo s lesní zvěří.  Střety s lesní zvěří tak tvoří téměř jednu čtvrtinu ze všech policií šetřených dopravních nehod.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

6. červen 2016

vytisknout  e-mailem