Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Lhal policistům, že ho přepadli

VSETÍNSKO: Důvodem bylo, že chtěl přespat v nemocnici.  

Další vymyšlenou loupež odhalili před několika dny vsetínští kriminalisté specializující se na násilnou kriminalitu. Muže měli přepadnout čtyři útočníci, zbít ho a okrást. Při důkladném šetření kriminalistů se ukázalo, že zranění způsobila muži jeho přítelkyně, která ho vyhodila z domu a loupež si vymyslel proto, že neměl kde přespat.
 
Ve čtvrtek 22. ledna krátce po deváté hodině večer si zavolal pětatřicetiletý muž do centra Vsetína rychlou záchrannou službu s tím, že ho někdo přepadl a je zraněný. Zdravotníci po přijetí na místo skutečně zjistili, že je muž poraněný na krku a v obličeji a s podezřením na otřes mozku ho odvezli do nemocnice. Muž jevil známky silné opilosti, nadýchal 3,14 promile. Policistům uváděl, že k němu na ulici přistoupili čtyři mladí pánové, kteří po něm chtěli cigaretu. Když jim oslovený muž řekl, že nemá, povalili ho na zem, kde do něj kopali a ze zadní kapsy kalhot mu ukradli peněženku s 800 korunami a s doklady. Na základě uvedeného popisu mladíků po nich začali policisté pátrat.
 
V průběhu třítýdenního vyšetřování loupeže vyslechli policisté několik osob, prověřili kamerové systémy a další skutečnosti a došli k závěru, že některé informace uvedené poškozeným nesedí. Proto vyslechli znovu nejen ho, ale i jeho přítelkyni a dopátrali se pravdy. Muž přišel v uvedený večer domů k přítelkyni v silně opilém stavu, kvůli kterému mezi nimi vznikla hádka, při níž se opilý muž napřáhl a chtěl ženu uhodit. Ta svého přítele v obraně poškrábala na krku, udeřila ho pěstí do obličeje a pak ho vyzvala, aby z bytu odešel. Muž si uvědomil, že nebude mít kde přespat, proto se rozhodl, že si vymyslí loupežné přepadení. Předpokládal, že ho vzhledem ke zranění rychlá záchranná služba odveze do nemocnice, kde zůstane hospitalizovaný – tedy bude mít kde zadarmo přespat. Přiznal se i k tomu, že veškeré věci, o kterých tvrdil, že mu pánové při přepadení ukradli, poztrácel v opilém stavu při cestě z restaurace.
 
V případě, že osoba podávající vysvětlení uvádí o trestném činu policistům úmyslně nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí, může jí být podle zákona o přestupcích uložena ve správním řízení pokuta až do 50 000 korun. Jedná se o přestupek křivého vysvětlení.
 
Vymyšlená loupež v Horní Lidči
 
Koncem loňského roku šetřili kriminalisté loupež v Horní Lidči. Jedenadvacetiletý poškozený uváděl, že ho přepadli neznámí pachatelé, kteří mu při fyzickém napadení ukradli mobil a tři tisíce korun. Kriminalisté po několikatýdenním vyšetřování přišli k závěru, že se loupež vůbec nestala. Poškozený přiznal, že si telefon zapomněl v cukrárně.
 
18. února 2015, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 

vytisknout  e-mailem