Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Lhal před soudem

HRADECKO - Ze svědka se stal podezřelý, teď mu hrozí až tři roky vězení  

Hradečtí policisté v těchto dnech (27. září 2011) ukončili ve zkráceném přípravném řízení vyšetřování případu muže, který je důvodně podezřelý, že křivě vypovídal před hradeckým soudem.

Přímo při hlavním líčení konaném v červnu 2008 muž jako svědek po zákonném poučení o povinnosti vypovídat pravdu lhal o tom, že mu obviněný muž z trestného činu podvodu nevrátil peníze, které si od něj před několika lety vypůjčil (podzim 2006). Mělo se jednat o částku devatenáct tisíc korun.
Svědek u soudu tvrdil, že nepodepsal žádné potvrzení o úhradě finančních prostředků. Tehdy byl obviněný za podvod odsouzen na deset měsíců s podmínečným odložením na zkušební dobu v trvání dvou let.
O tom, že svědek u soudu uváděl nepravdu vyšlo najevo v loňském listopadu (2010) v dopoledních hodinách, kdy probíhalo veřejné zasedání u hradeckého  soudu. Předmětem jednání bylo rozhodnutí o nařízení výkonu trestu odnětí svobody osmatřicetiletého obviněného z Hradce Králové.
Ze znaleckého posudku, který vypracoval znalec z oboru písmoznalectví, odvětví zkoumání ručního písma vyplynulo, že potvrzení o úhradě peněz tehdy svědek opravdu podepsal. Jelikož před soudem vypovídal záměrně nepravdu, ačkoliv byl o významu své svědecké výpovědi náležitě poučen, bylo 21. září 2011 jedenapadesátiletému muži z Hradce Králové policisty sděleno podezření ze spáchání přečinu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Soud ho teď za jeho protizákonné jednání může poslat až na tři roky do vězení.

nprap. Anna Pešavová - 29. září 2011 (13:00)

vytisknout  e-mailem